Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Maak je eigen sportdrank!

Alle categorieën Energie RepenVoedingsschema mountainbikeSportdranken

Voor de duursporter is het internet, met het grote aanbod sportdranken,  een soort snoepwinkel. Er is een ruime keus aan merken, ingrediënten, soorten en smaken. Toch kan het gebeuren dat je tussen al deze heerlijke producten niet de juiste sportdrank kan vinden. Dan heb je natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan en een eigen sportdrank te maken. En dat is met de Fructose en Malto Dextrine van Amacx veel makkelijker dan je denkt.

Suikermix

Een zelfgemaakte sportdrank hoeft namelijk maar aan twee voorwaarden te voldoen. Als eerste moet het voldoende energie leveren zonder dat je er maag of darmproblemen van krijgt. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de koolhydraatratio van 2:1 (glucose:fructose) het meest ideaal is omdat het lichaam dit het beste kan opnemen. Daarom bestaan de meeste sportdranken uit twee delen glucose en één deel fructose.

Maar wat is ook alweer het verschil tussen glucose en fructose? En waar valt de maltodextrine onder? Om daar antwoord op te geven moeten we naar de scheikundige samenstelling van de koolhydraten en suikers kijken. Ieder koolhydraat bestaat uit een of meer suikermoleculen. Zowel fructose (fruitsuiker)  als glucose (druivensuiker) bestaan uit één molecuul en kunnen daarom direct door het lichaam worden opgenomen. Maltodextrine bestaat uit een aantal geschakelde glucosemoleculen. Voordat het lichaam dit koolhydraat kan verwerken, moet het in losse glucosemoleculen worden opgeknipt. Daarna ziet het lichaam het als glucose en kan het worden opgenomen.

Zelfgemaakte isotone sportdrank

Daarnaast wil je tijdens een lange hardloopronde of een intensieve fietstocht natuurlijk iets bij je hebben wat lekker smaakt. Omdat de Malto Dextrine smaakloos is en de Fructose van Amacx een zachte en zoete smaak heeft, is alleen water al genoeg om een heerlijke sportdrank te maken. Mix 20 gram Fructose en 40 gram Malto Dextrine met 500 milliliter water en je hebt een bidonnetje vol. Maar hou je ook wel van een fruitige smaak of ben je op zoek naar wat meer variatie? Dan heb ik hieronder twee heerlijke recepten voor je!

1. Frisse appel sportdrank

  • 200 ml appelsap
  • 600 ml water
  • 10 ml citroensap
  • 10 gr Fructose van Amacx
  • 60 gr Malto Dextrine van Amacx

Schenk de appelsap, het water en het citroensap bij elkaar. Meng de Fructose en de Malto Dexterine in een los bakje en giet het daarna bij het vocht. Roer het goed door tot alles is opgelost. Je kan het natuurlijk meteen meenemen, maar het smaakt nog wat lekkerder als het even in de koelkast heeft gestaan.

2. Zomerse watermeloen sportdrank 

Wie zomers graag naar Spanje gaat, kent vast en zeker de verse watermeloenlimonade die daar geschonken wordt. Op warme dagen maak ik deze limonade graag thuis en met een kleine aanpassing in het recept, tover je het zo om tot een fijne sportdrank.

  • 375 gr watermeloen (gewicht zonder schil)
  • 600 ml water
  • 10 gr Fructose van Amacx
  • 60 gr Malto Dextrine van Amacx
  • 10 ml citroensap

Schil de watermeloen, verwijder de pitjes en snijd het in kleine blokjes. Los de fructose en de maltodextrine op in het water. Doe de watermeloen in een blender en versnijd de meloen tot kleinere stukjes. Schenk er wat van het water bij en zet de blender opnieuw aan. Herhaal dit tot al het water op is en de watermeloen helemaal fijn is. Voor wat extra frisheid roer je er als laatste de citroensap doorheen. Zet het in de koelkast tot het goed is en dan wordt het zomers genieten op de fiets of tijdens een run.

Geschreven door Lesley Nieuwenhuis

Duursport en eten, dat is voor mij de gouden combinatie voor een gezond en leuk leven. Als fanatiek hardloper loop ik wekelijks vele kilometers en dankzij mijn opleiding tot gewichtsconsulente weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is voor onze sportieve prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact