Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Ontbijt voor het zwemmen

Alle categorieën VoetbalVoedingsschema hardlopenEnergie Repen

Dankzij een goed ontbijt zorg je dat je vol energie aan je dag kunt beginnen. Alleen hoe combineer je dat ontbijt met een zwemtraining die je in de ochtend gepland hebt? Wanneer je ‘s morgens wakker wordt is je lichaam ‘leeg’. Terwijl je slaapt, krijgt je lichaam geen nieuwe energie binnen. Je stofwisseling gaat echter gewoon door. Daarom is het belangrijk te beginnen met een goed ontbijt voordat je het zwembad in duikt.

Wat is een goed ontbijt voor het zwemmen?

Tijdens het zwemmen haal je je energie grotendeels uit koolhydraten. Het is daarom vooral belangrijk dat je voldoende koolhydraten binnenkrijgt tijdens je ontbijt. Idealiter bevat je ontbijt voor een zwemtraining ongeveer 1 tot 4 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht.

Wat eet je dan tijdens zo’n koolhydraatrijk ontbijt? Door de Amacx Energy Sport Muesli toe te voegen aan je ontbijt, heb je een goede basis voor jouw zwemtraining. Je kunt de muesli eten met bijvoorbeeld een bakje kwark en er een banaan aan toevoegen voor nog wat extra koolhydraten.

Eten en drinken rond sporten

Naast dat je rekening kunt houden met wát je eet als ontbijt voor het zwemmen, is het ook slim om goed na te denken over de timing van je ontbijt. Idealiter eet je ongeveer 3 uur voor je zwemtraining een volwaardig ontbijt. Baantjes trekken met een (te) volle maag kan vervelend voelen. Je kunt kramp, een opgeblazen gevoel of andere maag-darmklachten krijgen.

Drie uur voor je training ontbijten is ideaal wanneer je wat later in de ochtend gaat zwemmen. Train je vroeg in de ochtend? Dan wordt het een stuk moeilijker om ruim voor je training te eten.

Ontbijten voor een ochtendtraining

De zwembaden bij mijn in de buurt zijn ‘s morgens tussen 7.00 uur en 8.00 uur geopend voor banenzwemmen. Wil je 3 uur voor zo’n training ontbijten, dan moet je behoorlijk vroeg uit bed.

Natuurlijk is het niet echt praktisch om midden in de nacht uit bed te gaan om te ontbijten voor je zwemtraining. Waarschijnlijk heb je zo vroeg ‘s morgens ook nog geen trek in een uitgebreid ontbijt. Hoe los je dat op?

Om te zorgen dat je ‘s morgens toch wat extra energie hebt, kun je ‘s avonds alvast wat extra koolhydraten nemen. Bijvoorbeeld door een extra bakje kwark met (Energy) muesli te eten.

Kies vervolgens ‘s morgens voor je zwemtraining voor iets wat je snel en gemakkelijk kunt eten en niet al te zwaar op de maag ligt. Bijvoorbeeld een Amacx Energy Oat Bar, die per reep 31,5 gram koolhydraten bevat. Om nog wat extra koolhydraten binnen te krijgen, kun je dit aanvullen met een isotone sportdrank, zoals de Amacx Isotonic Sportdrink, waarmee je nog eens 22 gram aan koolhydraten binnenkrijgt.

Zoals je ziet, kun je dankzij de juiste voeding alsnog je energievoorraad aanvullen, zonder dat je daar een groot en uitgebreid ontbijt voor moet eten.

Ontbijten na het zwemmen

Wanneer je vroeg in de ochtend zwemt, kun je na je training alsnog een uitgebreid ontbijt nuttigen als herstelmaaltijd. Waar je vóór je training vooral voldoende koolhydraten wilt binnenkrijgen, is het belangrijk om in je herstelmaaltijd ook eiwitten toe te voegen. De Protein Sport Muesli van Amacx is daar ideaal voor. Naast dat de muesli veel koolhydraten bevat om je energievoorraden terug aan te vullen, krijg je met de Protein muesli ook eiwitten binnen om je spierherstel te bevorderen.

De juiste voeding op het juiste moment

Wanneer je in de ochtend zwemt, kan het soms wat puzzelen zijn om genoeg energie binnen te krijgen, zonder dat je tijdens je training last krijgt van je maag en/of darmen. De energierepen, sportdranken en muesli van Amacx maken het gelukkig een stuk makkelijker om op het juiste moment de juiste hoeveelheid koolhydraten binnen te krijgen.

Geschreven door Deborah Schoonen

Al zolang Deborah zich kan herinneren speelt sporten een belangrijke rol in haar leven. Als fanatiek hardloper en met een nieuwe liefde voor zwemmen is zij wekelijks heel wat uurtjes actief bezig. Met de juiste en vooral gezonde voeding zorgt Deborah dat ze altijd vol energie aan haar training begint.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact