Een blog waarvan ik nooit verwacht had die te moeten schrijven. Wat we in Nederland nooit voor mogelijk hadden kunnen houden, is op dit moment de bitterharde werkelijkheid; de avondklok. Een instrument, dat het merendeel van ons alleen maar kent, als woord uit het woordenboek en de geschiedenisboeken. Gezond eten, voldoende bewegen en mentaal fit blijven, zijn nu extra belangrijk. Want dan werkt je afweersysteem het beste. Maar wat zijn de mogelijkheden tijdens de avondklok?
Uur sporten avondklok
Als je ook maar even de mogelijkheid hebt, ga buiten sporten. Al is het maar een uurtje. Als je de mogelijkheid hebt je werk of het onderwijs voor je kinderen flexibel in te delen, ga dan trainen bij daglicht. Heb je die mogelijkheid niet? Ga dan na werktijd, ook al is het donker.
In dat uur kan je natuurlijk geen lange duurtraining doen, maar wel intervallen. Een intervaltraining helpt je om net weer op een hoger niveau te komen. Je kan dus harder trainen en het kost minder tijd. Duursporters boeken met een uur intervaltraining per week, dezelfde resultaten als anderen, die vijf uur per week normaal trainen. Ook na de training verbruikt je lichaam nog volop energie. Goed voor de vetverbranding en je fit voelen. Intervaltraining is echt ideaal wanneer je weinig tijd hebt om te sporten.
Core stability training
Deze oefeningen zijn ideaal voor naast het wielrennen of hardlopen. Zelf train ik bij WattCycling Delft, maar je zult begrijpen dat daar nu niets van terecht komt. De sportscholen zijn immers dicht. Toch ontvang ik elke week een trainingsschema voor buiten, maar ook voor binnen. De oefeningen worden voorgedaan met een filmpje op YouTube, waardoor je makkelijk mee kan doen.
Met deze oefeningen verbeter je jouw sportprestaties. Het doel is om de spieren niet groter te maken, maar vooral om ze sterker te maken. Krachttraining, core stability en rekoefeningen, zijn goede trainingsvormen om je prestaties als sporter te verbeteren.
Binnen sporten avondklok
Voor de fietsers onder ons is binnen fietsen een goed alternatief. Iets dat je ook nog makkelijk in de avonduren kan doen. Met behulp van een zogenaamde fietstrainer, heb je de mogelijkheid om ook thuis te kunnen fietsen. Een app of software erbij zorgt voor de meeste uitdaging en beste beleving. Zwift is een van de grootste spelers in deze virtuele wereld. Met deze software kan je in je eentje rijden, aan groepsritten meedoen en workouts volgen. De meeste apps hebben een gratis proefperiode, dus probeer het eens.
Touwtje springen workout
Deed je dit vroeger alleen op het schoolplein. Inmiddels is touwtjespringen dat imago al lang kwijt. En dat is niet verwonderlijk, want touwtjespringen is een hele effectieve krachttraining, waarmee je je hele lichaam traint. Naast je fysieke conditie train je ook je snelheid en springvermogen en je gevoel voor ritme en coördinatie. Je traint niet alleen je conditie, maar ook je kuitspier, bovenbeenspier, je buikspier, je onderrugspieren, polsspieren, de bovenarmspieren en de schouderspieren. Tien minuten touwtjespringen, is net zo effectief als 30 minuten hardlopen. Bovendien kan je dit makkelijk in de tuin of op het balkon doen en dat mag ook na 21.00 uur nog. Begin eens met vijf minuten en bouw het rustig op.
Of het helemaal de bedoeling is, weet ik niet. Maar van de week zag ik een man in sporttenue oefeningen aan het hekwerk langs het water doen. Of hij nou zijn hond uitliep en terloops zijn spieren aan het trainen was, of juist zijn hond als excuus heeft aangelijnd, blijft in het midden. Gezond en fit blijft hij in elk geval wel