Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Het verschil tussen een eiwit shake en Recovery Drink

Alle categorieën Voedingsschema voetbalVeldrijdenVoedingsschema wielrennen

Elke sporter wil optimaal herstellen na een intensieve training of wedstrijd. De meeste nemen een shakebeker mee in de sporttas met daarin poeder. Na afloop vermengen zij deze met melk of water. Maar wat voor poeder zit er nou precies in deze shakebeker? Is dit een Recovery shake of een eiwit shake?


Herstel na het sporten

Herstel na het sporten is erg belangrijk. Het herstel bepaalt namelijk voor een heel groot gedeelte hoe goed je vooruit kunt blijven gaan. Het principe ”supercompensatie” komt hierbij om de hoek kijken. Tijdens de training breek je spiermassa ”af” en na de training gaat jouw lichaam zich sterker opbouwen. Het kunstje is om pas weer te beginnen met sporten wanneer je voldoende herstelt bent, als je te vroeg begint blijf je afbreken en komt het herstel niet terug op tenminste het beginpunt.

Bij het herstel zijn eiwitten erg belangrijk. Eiwitten dragen bij tot de instandhouding van de spiermassa en ondersteunen daarnaast snel herstel van de spieren na de sportprestatie. Ook koolhydraten zijn essentieel tijdens het herstelproces. Koolhydraten dragen bij tot het herstel van de normale werking van de spieren (contractie) na zeer intensieve en/ of langdurige lichaamsbeweging die tot spiervermoeidheid en depletie van de glycogeenvoorraad in skeletspieren heeft geleid.

Recovery Drink – wat zit daarin? 

Een Recovery Drink is over het algemeen verdeelt in de verhouding 60% koolhydraten en 40% eiwitten. Hierbij vul jij dus direct jouw koolhydraat reserves aan én jouw eiwitten. Het is super belangrijk om jouw uitgeputte voorraden weer aan te vullen. Jouw lichaam heeft namelijk weer nieuwe energie nodig om terug te komen op het startniveau, maar het liefst door te bouwen op de supercompensatie. Een Recovery Drink vermeng je over het algemeen met water en drink je bij voorkeur binnen 45 minuten na de inspanning.

Eiwit shake – wat zit hierin? 

In een eiwit shake zitten voornamelijk eiwitten. Een eiwit shake bevat dus een hoog eiwitpercentage. Zoals hierboven vermeld ondersteunen eiwitten het herstel van de spieren. Een eiwit shake vermeng je over het algemeen met water of melk. Als je voor melk kiest wordt de shake wat romiger van smaak. Een eiwit shake kun je zowel direct na de inspanning innemen als gedurende de dag als extra eiwitondersteuning.

Waar kies ik voor?

Waar je voor kiest is afhankelijk van jouw eigen wens. Koolhydraten kun je ook aanvullen met jouw dagelijkse voeding. Verschillende sporters hebben moeite om na het sporten iets te nuttigen en kiezen daarom voor een Recovery Drink omdat zij deze wel weg kunnen drinken. Het belangrijkste blijft, vul zowel jouw energiereserves aan en ook de eiwitten.

ebook
Geschreven door Team Duursport

Dé specialist op het gebied van sportvoeding in de Benelux. We werken enkel met professionals en deze webshop is ontstaan uit de jarenlange ervaring die we hebben opgedaan op het gebied van sportvoeding binnen de vele takken van sporten. Wanneer de intensiteit, frequentie en duur van een training steeds hoger worden gaat het lichaam vanzelf om extra ondersteuning vragen. Duursport.nl heeft, door middel van een selectief samengesteld assortiment, antwoord op deze vraag en deelt deze veelvuldig binnen de blogartikelen.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact