Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Vitamine D en K speciaal voor sporters

Alle categorieën Voedingsschema hockeyTriathlonVoedingsadvies

Elke sporter weet wel dat we in de maanden met een “r” een tekort aan Vitamine D hebben. Maar hoe zit het nou eigenlijk en waarom is dat zo’n belangrijk onderwerp? En dan is er ook nog de combinatie van Vitamine D en Vitamine K. In deze blog proberen we de werking hiervan te ontrafelen en jullie mee te nemen hoe Natusport met NZVT-supplementen daarop inspeelt.

Werking van vitamine D

Vitamine D speelt een belangrijke rol als het gaat over hoe ons lichaam functioneert en dan vooral ons immuunsysteem. Een eventueel tekort is hier vaak het meest merkbaar. Minder bekend en met vooral gevolgen voor de iets langere termijn is de impact, die een Vitamine D-tekort heeft, op onze botten, het calciumgehalte in ons bloed en onze spierfuncties. Verder speelt Vitamine D een rol bij onze celdeling, waarbij oude cellen worden vervangen door nieuwe. Dat is een continu proces wat vooral belangrijk is bij herstel van je gezondheid.

Hoe komen we aan Vitamine D?

Je lichaam maakt van nature Vitamine D aan als reactie op blootstelling aan UV-stralen van het zonlicht. Tijdens de herfst en winter schijnt de zon niet alleen minder, maar is ook minder krachtig. Daarnaast breng je ook nog eens minder tijd buiten door. Het gevolg is dat je steeds minder Vitamine D aanmaakt. Hierdoor heeft bijna iedereen een tekort, terwijl in deze tijd van het jaar ons immuunsysteem juist meer op de proef wordt gesteld. Het is dan ook niet vreemd dat het eerste advies van zo ongeveer elke voedingsdeskundige is om gedurende deze periode extra Vitamine D te nemen. Vitamine D is zo belangrijk dat zowel de Nederlandse als Belgische overheid jarenlang Vitamine D-suppletie hebben aanbevolen, wat positief heeft gewerkt op de Vitamine D-spiegel van de bevolking.

Vette vis

Overigens een leuk weetje; als je een hele lichte huid hebt, denken we vooral aan het nadeel dat we snel verbranden. Dat is natuurlijk ook zo, maar wist je dat iemand met een hele lichte huid wel 6 keer sneller Vitamine D kan aanmaken dan iemand met een hele donkere huid? Moet je er trouwens geen zonnebrand opsmeren met een hoge factor, want dan blokkeer je de UV-stralen. Je kunt ook met voeding je Vitamine D op peil houden door voedstel te eten dat rijk is aan Vitamine D. Daarbij kun je denken aan vette vis, zoals sardines, makreel, paling, zalm en tonijn. Vlees, eieren en sommige champignons bevatten ook Vitamine D, maar veel minder dan vette vis.

Vitamine K

Als je langere tijd Vitamine D inneemt, is het van belang dit te combineren met Vitamine K2. Het is algemeen bekend dat Vitamine K1 belangrijk is voor onze bloedstolling. Daarnaast zorgt Vitamine K2 door middel van transport van calcium voor gezonde bloedvaten, sterkere botten en soepel kraakbeen. We krijgen dagelijks voldoende Vitamine K1 binnen. Dat geldt echter niet voor Vitamine K2. Een tekort aan Vitamine K2 veroorzaakt dat het calcium, dat met behulp van Vitamine D in onze darmen wordt opgenomen, terecht komt in onze vaatwanden, wat ten koste gaat van de vaatwandelasticiteit. Vitamine K zit vooral in bladgroenten zoals spinazie, broccoli en boerenkool.

Natusport Vitamine D3 en MultiSport Gold

NZVT-supplementen zijn een prima hulpmiddel om je tekorten aan te vullen. Natusport is van mening dat elke sporter in de maanden met de “r” minimaal een Vitamine D supplement zou moeten nemen. We hebben daar 2 producten voor: Natusport Vitamine D3 en Natusport MultiSport Gold. Zoals jullie weten zijn alle supplementen van Natusport voorzien van het NZVT-keurmerk en dan ook gegarandeerd dopingvrij.

Natusport Vitamine D3 is één van de hoogst mogelijk gedoseerde Vitamine supplementen. Eén softgel capsule bevat maar liefst 15 maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine D. Eén softgel per dag is dan ook voldoende.

Ook bij onze Natusport MultiSport Gold hebben we aan het belang van de aanwezigheid van Vitamine D3 gedacht. Neem dagelijks de aanbevolen dosering van 1 tablet en je krijgt 5 maal de aanbevolen hoeveelheid binnen. Bij MultiSport Gold hebben we ook aan het belang van Vitamine K2 gedacht; één tablet bevat 60% van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid, hetgeen ruim voldoende is om je tekort aan te vullen.

Tip: Kijk ook eens naar ons Weerstand-complex, speciaal ontwikkeld om je weerstand gedurende een langere periode te ondersteunen. Zeker in deze onzekere tijden belangrijk om op te letten!

Geschreven door NatuSport supplements & nutrition

Natusport is een relatief jong bedrijf en wil graag een bijdrage leveren aan het (top)sportklimaat in Nederland en België. Zij willen iets betekenen voor zowel teams als individuele sporters. Natusport hoeft niet de grootste te zijn, maar wil wel impact hebben.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact