Loading cart...
Categorieën

Waarom zijn eiwitten belangrijk voor een duursporter?

Alle categorieën ZwemmenVeldrijdenHerstel

De belangrijkste brandstof voor een duursporter zijn koolhydraten. Deze macronutriënten levert immers de meeste energie. Dit kun je dus zien als benzine voor een auto. Zonder deze benzine heb je onvoldoende energie om op hoge intensiteit te trainen of presteren. Toch zijn ook eiwitten heel erg belangrijk als je je uithoudingsvermogen wilt verbeteren. Het is belangrijk om hier voldoende van in te nemen. Deze blog legt je uit waarom het belangrijk is, en hoe je hier vervolgens invulling aan kunt geven.

Het lichaam vergeleken met een auto

Je kunt het lichaam vergelijken met een hybride auto. Je hebt de carrosserie, dat je kunt vergelijken met je spier-, pees-, en botstelsel en de motor, wat vergelijkbaar is met je hart & longen systeem, kortom je cardiorespiratoir systeem. Beide processen hebben andere behoeftes om goed te kunnen functioneren.

Het eindresultaat van je sportprestatie wordt vooral bepaald door je hart & longen systeem, hoe lang hou je een bepaald tempo vast, en kun je misschien zelfs nog versnellen. Toch ben je afhankelijk van de kracht van je lichaam of je door kunt blijven pushen. Krijg je kramp, een pijntje of zelfs een blessure dan zul je vertragen of zelfs moeten stoppen. Je kunt dan in nog zo’n goede vorm zijn (conditioneel), door de klacht ga je nooit je potentiële niveau kunnen laten zien.

Zoals gezegd, je moet dus beide systemen optimaal trainen en versterken om tot een topprestatie te kunnen komen.

Eiwitten voor de carrosserie

De reden dat eiwitten belangrijk zijn voor ons lichaam is dat eiwitten een belangrijke bouwstof zijn voor de opbouw van ons lichaam. Dit komt doordat eiwitten bestaan uit aminozuren, en een deel van deze aminozuren, de zogenoemde essentiële aminozuren, kunnen niet door het lichaam zelf gemaakt worden. Je haalt dit dus enkel uit voeding, en evt. suppletie.

Koolhydraten voor de motor

In een andere blog (Voedingsschema: Haal het beste uit je hardloopprestaties) word goed uitgelegd waarom koolhydraten zo belangrijk zijn om te kunnen presteren. Deze blog richt zich vooral op het belang van eiwitten.

Eiwitten zijn essentieel om de carrosserie sterk en krachtig te houden

Veel voedingsexperts zijn het er over eens dat met name de timing van inname van eiwitten belangrijk is voor het herstel. Zo is het belangrijk voor de spiereiwitsynthese, de opbouw van eiwitten in je spieren, om dit regelmatig gedurende de dag te blijven voeden. Zo krijgen je spieren gedurende de dag namelijk voldoende eiwitten. Voor een duursporter is het een mooi streven om 5 maal 20-25 gram eiwitten per dag in te nemen. Dit betekent dus dat je naast je ontbijt, lunch en diner nog twee momenten moet inplannen waarop je eiwitrijke producten consumeert. Denk hierbij aan zuivel, vlees, vis en noten. Ook peulvruchten bevatten veel eiwitten en zijn dus een goede keuze. Je kunt echter ook een eiwit shake nemen, zeker na een training, of onderweg of tijdens het werken is dit makkelijk om mee te nemen, en zo weet je zeker dat je aan de juiste hoeveelheid komt. Ook een proteïne reep of brownie is een prima alternatief.

Geschreven door Niels Theloosen

Niels Theloosen is een semi professioneel lange afstandsloper uit Nijmegen. Momenteel is hij in training voor zijn eerste marathon. Zijn beste prestaties heeft hij geleverd op de 15km; 45:35 min bij de NN Zevenheuvelenloop en 45:24 bij de Pfixx Montferlandrun in 2019. Niels begeleidt ook recreatieve hardlopers.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact