Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Wanneer beginnen met de marathon voorbereiding?

Alle categorieën VoedingsadviesVoetbalTop 5 beste sportvoeding

De dagen worden nog altijd langer en de temperatuur loopt op. Iedereen zit mijn zijn gedachten volledig bij de zomer en het najaar is dus nog erg ver weg. Toch is het verstandig om als hardloper nu al te beginnen met de voorbereiding op je marathon voorbereiding. De voorbereiding op de voorbereiding, wat is dat nou? In deze blog leg ik je precies uit waarom je daar goed aan doet!

Een klassieke marathon voorbereiding duurt 8-10 weken, afhankelijk van het schema dat je hanteert. In die periode neemt de omvang van je trainingen geleidelijk toe, en ga je de snelheid opvoeren. Daarnaast moet je een goed voedingsplan opstellen en hier mee oefenen en eventueel experimenteren, en vaak allemaal in combinatie met een baan en gezinsleven. Kortom, veel bijkomstigheden die op je pad komen richting zo’n marathon. Daarom is het van belang om alles wat je vooraf al kunt voorbereiden zodat je in de laatste weken je enkel bezig moet zijn met trainen, herstellen en beter worden!

Belastbaarheid vergroten

De training voor de marathon is veeleisend. Van lange rustige duurlopen tot tempoblokken op een hogere intensiteit, je moet het allemaal afwerken gedurende je voorbereiding. Dat vraagt veel van je lichaam. Je spieren, pezen en botten moeten die belastbaarheid aankunnen. Een lange periode van consistente training moet daar aan vooraf gaan. Dus ook al duurt het marathonschema ‘’maar’’ 8-10 weken, al weken en maanden ervoor moet je in training zijn. Hierbij is het belangrijk om de basis sterk te krijgen. Dit moet het fundament zijn om die specifieke periode zonder klachten door te kunnen komen. In zo’n voorbereiding op de voorbereiding is het daarom erg belangrijk om diverse loopjes, maar zeker nog niet meer dan 20km, te doen met verschillende tempo’s en aandacht te besteden aan kracht, flexibiliteit en mobiliteit. Ga dus minstens één keer per week naar de sportschool.

Voedingsplan

De marathon is een groot energievraagstuk. Wil je de man met de hamer voorkomen dan moet je echt leren fuellen. In de blog; hoe gebruik je sportvoeding tijdens de marathon kun je hier meer over lezen. Het is aan te raden om in de voorbereiding meermaals te oefenen met de drank en gels die je tijdens de marathon ook gaat gebruiken. Een soort dress rehearsal. Echter is het heel erg persoonlijk welke drank en/of gels je wilt gebruiken, en ook nog eens afhankelijk van de leverancier van de organisatie. Er gaat dus even tijd zitten in het beslisproces voor welke producten je daadwerkelijk gaat. Daarom is het goed om dit voordat je start met je voorbereiding al rond te hebben!

Hitte training in de zomer = positief effect in het najaar

Het is algemeen bekend dat sporters middels trainen op hoogte vaak tot grotere prestaties komen. Wat echter nog niet veel mensen weten is dat trainen in de warmte eenzelfde positief effect kan hebben. Je maakt namelijk meer bloedplasma aan waardoor er een verhoging is van de hoeveelheid zuurstof die naar je spieren gaat. Wil je hier in het najaar van profiteren dan is het nu zaak om (flink) te trainen!

Geschreven door Niels Theloosen

Niels Theloosen is een semi professioneel lange afstandsloper uit Nijmegen. Momenteel is hij in training voor zijn eerste marathon. Zijn beste prestaties heeft hij geleverd op de 15km; 45:35 min bij de NN Zevenheuvelenloop en 45:24 bij de Pfixx Montferlandrun in 2019. Niels begeleidt ook recreatieve hardlopers.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact