Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Welke energiegel moet ik nemen tijdens het hardlopen?

Alle categorieën HardlopenVoedingsschema voetbalVoedingsschema zwemmen

Is het tijd om jouw duurtrainingen wat uit te breiden in aanloop naar wellicht een (halve) marathon? Of wil je toch eens ervaren hoe het is om zonder loodzware benen thuis te komen na een hardlooptraining? Dan is een energiegel een hele goede keuze om jou van de energie te voorzien die je nodig hebt. En geen zorgen, ze zijn echt niet allemaal zo vies als je denkt.

Waarom moet ik een energiegel nemen?

Heel simpel gezegd: om je benen van de energie te voorzien om lekker door te kunnen blijven lopen. Energiegels bestaan vaak uit niets meer dan koolhydraten, en dat is precies de voedingsstof die je nodig hebt tijdens het hardlopen. Deze neemt jouw lichaam op als suiker en koolhydraten omzetten in suiker is als suiker omzetten in suiker; een wel heel efficiënt proces. Daar komt bij dat een energiegel heel geconcentreerd, klein van formaat en daarmee makkelijk mee te nemen is. De koolhydraten uit een energiegel komen gemiddeld overeen met de koolhydraten uit een banaan, maar die stek je net wat minder makkelijk in een zakje van je hardloop tight 😉

Verschillende soorten energiegel

Drink Gel

De eerste soort energiegel die veelgebruikt wordt is een drinkgel. Deze is al aangelengd met water waardoor hij nagenoeg isotoon is en je er dus geen extra water bij hoeft te drinken. Supermakkelijk als je alleen gebruik wilt maken van zakjes in je jas of tight, omdat je geen flesjes water mee hoeft te nemen.

Het nadeel van deze drink gels is dat ze, vanwege het extra water, wat groter van formaat zijn. De gemiddelde drink gel bevat zo’n 60 ml wat nagenoeg overeenkomt met zo’n 60 gram. Mocht je de gel willen proberen, maar geen zin hebben deze de hele duurloop bij je te dragen, dan kun je ook een route kiezen waar je vaker één punt passeert en daar je drink gels bewaren.

 

Concentraat Gel

Een energy gel staat bekend om haar superkleine formaat waardoor je deze heel makkelijk meeneemt. Maar je raadt het al, omdat hier dus geen extra water aan toe is gevoegd is het zaak dit zelf mee te nemen. Omdat een energy gel zó geconcentreerd is kun je niet anders dan hier extra water bij te nemen, om zo maag- en darmklachten te voorkomen.

Deze gels zijn natuurlijk ideaal tijdens bijvoorbeeld wedstrijden, wanneer je de inname van je gel perfect kunt afstemmen op de beschikbare waterposten. En tijdens trainingen gebruik je dezelfde tip als voor de drink gel, alleen leg je dan je water op de punten waar je vaker langsloopt.

Wanneer neem ik een energiegel tijdens het hardlopen?

Een handige vuistregel die je kunt hanteren is om iedere 20 tot 30 minuten een gel te gebruiken. Deze bevat zo’n 20-25 gram koolhydraten per stuk, waardoor je op zo’n 40-75 gram koolhydraten per uur uitkomt. Hoeveel je precies nodig hebt hangt weer af van de duur van je training, maar ook van de intensiteit. Je kunt je voorstellen dat het een stuk minder vermoeiend is om een duurloop in zone 2 te doen, dan een wedstrijd van een uur te lopen met een hartslag die misschien wel tot zone 5 oploopt. Een handig overzichtje van hoeveel koolhydraten je per welk type hardlooptraining of -wedstrijd kunt gebruiken vind je hier.

Dé perfecte energiegel voor jou

Wat voor type gel je ook wilt gaan gebruiken: zorg dat je deze altijd uitvoerig test in verschillende trainingen. Wedstrijden zijn de momenten om alles uit te voeren wat je al helemaal tot in de puntjes hebt voorbereid, en het uitproberen van nieuwe dingen hoort hier niet bij.

Mocht je nog nooit een gel gebruikt hebben dan hoop ik je nu toch een beetje overtuigd te hebben van het nut én het gemak hiervan. Tegenwoordig zijn ze er in alle smaken, waardoor je onderweg kunt genieten van citroen tot chocolade. Echt, het is net een 5-gangen diner 😉

Geschreven door Trix Hakstege

Wat is er leuker dan als copywriter en fanatiek wedstrijdloper schrijven over sport en voeding? Dat er zonder de juiste voeding geen snelle finish volgt is mij in de loop der jaren wel duidelijk geworden. Zo heb ik veel geleerd over welke voeding nodig is, maar ook in welke vorm en op welke momenten. Door deze puzzel goed te leggen volgen de PR’s vaak ‘vanzelf’, al werkt gericht en gedisciplineerd trainen je ook niet tegen natuurlijk ;-)

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact