Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Welke Energy Gel kun je het beste gebruiken tijdens een marathon?

Alle categorieën Voedingsschema wielrennenHardlopenRecepten

Komende oktober ga ik voor de eerste keer meedoen aan de halve marathon van Amsterdam. Nu heb ik al eerder halve marathons gelopen, waarbij ik altijd last heb gehad van energiedipjes en hongeraanvallen. Iedere keer moest ik stoppen voor een banaantje en een glas water en dat kost tijd. Daarom wil ik het nu een keer anders doen. Deze keer wil ik kijken of de Energy Gels mij kunnen helpen bij het uitlopen van een halve marathon.

Energy Gels kennen genoeg voordelen. Tijdens het lopen slurp je het makkelijk naar binnen, zonder dat je moet kauwen. En de hoge concentratie suiker in de gel, vult de glycogeenvoorraad weer snel aan, waardoor de man met de hamer dit keer geen kans krijgt.

Net als bij de sportdranken en energierepen zijn er ook veel Energy Gels op de markt. Daarin verschilt niet alleen de smaak, maar ook de samenstelling van ingrediënten en de verhouding daarvan. Daarom is het verstandig om tijdens de training ook al gebruik te maken van Energy Gels. Zo kan je mooi oefenen met het gebruik ervan en heb je bovendien tijd genoeg om jouw favorieten uit te zoeken. Tijdens mijn duurtrainingen heb ik de volgende gels getest:

Energy Gel Drink – Maxim

De Instant Energy Gel Drink van Maxim heeft een 2:1 koolhydraatformule. Dat wil zeggen dat het twee delen maltodextrine en één deel fructose bevat. En daar kan ik mijn hele duurloop plezier van hebben.

Na drie kilometer besluit ik de verpakking al open te scheuren. De gel is lekker waterig en drinkt makkelijk weg. Ook de lichte en frisse fruitsmaak bevalt heel goed. Het is best een grote portie en nadat ik alles op heb, zit ik behoorlijk vol. Toch verdwijnt dat gevoel alweer snel en vergeet ik tijdens mijn training bijna dat ik het gelletje genomen heb. Met de nadruk op bijna. Want de hongerklop, die vaak op acht kilometer komt opzetten, voel ik niet. Ook het dipje aan het einde van mijn duurloop is veel minder dan dat het normaal is. Wanneer ik het moment van innemen iets beter plan, weet ik zeker dat de Energy Gel Drink van Maxim genoeg toevoegt aan een lange training.

Super Liquid Gel van Born Sportscare

Behalve koolhydraten bevat de gel van Born ook vitamine B12. Daarnaast is er per verpakking 18 mg cafeïne toegevoegd. Dit komt overeen met een glas cola. Tijdens mijn duurloop gaat de verpakking van de Super Liquid Gel Caffeine goed open en drink ik de gel makkelijk weg. De smaak is redelijk sterk en het lijkt meer op hopjesvla dan op de cappuccino, die de verpakking belooft. Een extra kick van de cafeïne krijg ik niet, maar mijn dipje, die ik normaal rond de 16 km krijg, blijft ook uit. En daar ben ik natuurlijk al ontzettend blij mee.

Omdat de cappuccino smaak niet mijn favoriete smaak blijkt te zijn, neem ik voor mijn volgende training de variant met kersensmaak mee. Ook hier is vitamine B12 en extra cafeïne aan toegevoegd. Maar deze keer is de hoeveelheid bijna het dubbele en daarmee vergelijkbaar met een kopje zwarte thee. De zoetige smaak van kersen bevalt mij al een stuk beter. En gelukkig blijft ook deze keer het dipje rond de 16 kilometer weg.

Naast deze gels heeft Born ook gels zonder toegevoegde cafeïne. Hiervan probeer ik de smaakvarianten Apple en Citrus Fruits. Het gemak waarmee ik de verpakkingen open en de gels wegslurp, is vergelijkbaar met de andere Super Liquid Gels. Alleen deze frisse en minder aanwezige smaken bevallen mij veel beter. De Super Liquid Gel Apple en Citrus Fruits zijn daarom beide goede toevoegingen tijdens mijn duurlopen.

Drink gel van Amacx

Het aanbod Drink Gels van Amacx is heel divers. Zo is er aan de smaken Orange en Blackcurrant 50 mg cafeïne toegevoegd. Dat is vergelijkbaar met een klein kopje instant koffie. Maar ook voor degenen die niet zo goed tegen cafeïne kunnen of liever geen cafeïne binnenkrijgen is er keus genoeg.

Alle Drink Gels van Amaxc bevatten Palatinose. Palatinose is een suikervorm dat van nature voorkomt in honing en suikerriet. Omdat de Drink Gels zijn gemaakt voor gebruik voor en tijdens de training, besluit ik de gels van Amacx te bewaren voor mijn duurloop van 21 kilometer. Voordat ik aan de training begin, neem ik de Drink Gel met aardbeiensmaak. De gel drinkt bijna weg als een sportdrank, wat ik erg fijn vind. De eerste kilometers loop ik zonder problemen en ook zonder honger of dipjes. Als ik merk dat ik rond de zestien kilometer zit, besluit ik om de gel met cafeïne te proberen. Volgens de omschrijving is deze perfect voor de laatste twintig minuten van de training. Toevallig pak ik de gel met sinaasappelsmaak en dat blijkt ook meteen mijn favoriet.

De opening van de verpakking lijkt wat groter dan de andere merken en dat maakt het drinken makkelijker. Net als bij de aardbeiensmaak lijkt deze gel meer op een sportdrank. De zoete sinaasappelsmaak is net sterk genoeg om de vieze smaak uit mijn mond weg te krijgen, maar overheerst niet. Of het nu komt door de cafeïne of de suikers weet ik niet, maar de laatste vijf kilometer van deze duurloop breng ik er soepel vanaf. De combinatie van de verschillende gels bevalt mij goed. Voor de volgende lange duurloop gaan deze zeker weer in de tas.

Go Isotonic Energy Chocolate – Science in Sport

De Isotone Energy Gel van SIS is een veganistische gel die ik heb getest tijdens mijn duurlopen. Alle koolhydraten worden gehaald uit maltodextrine. Deze suikervorm wordt gewonnen uit maïs en past daarom prima in een veganistische of vegetarische levensstijl.

Rond de tiende kilometer besluit ik om deze gel te nemen. De opening van de verpakking is kleiner dan de andere gels die ik geprobeerd heb. De gel is redelijk waterig en drinkt, ondanks de kleine opening, makkelijk weg. Alleen de chocoladesmaak is voor mij geen succes. De nasmaak van de gel zorgt ervoor dat ik zelfs nog een keer extra stop om water te drinken. Het is natuurlijk iets persoonlijks, maar frisse en lichtzoete smaken passen voor mij toch meer bij een sportdrank of Energy Gel.

Inmiddels is het nog een kleine maand tot de start van de halve van Amsterdam. En ben ik er wel uit welke Energy Gels mij bij deze 21 kilometer gaan helpen. Maar net als de training, is sportvoeding iets heel persoonlijks. Wat voor mij werkt, hoeft voor iemand anders niet te werken. Daarom zegt mijn trainer altijd: Probeer tijdens de training wat voor jou het beste werkt. En met die tip wil ik dit stuk ook afsluiten. Want alleen door te proberen en testen tijdens de trainingen, kan jij het maximale uit de gels en de wedstrijd halen.

Geschreven door Lesley Nieuwenhuis

Duursport en eten, dat is voor mij de gouden combinatie voor een gezond en leuk leven. Als fanatiek hardloper loop ik wekelijks vele kilometers en dankzij mijn opleiding tot gewichtsconsulente weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is voor onze sportieve prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact