Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Wanneer zijn koolhydraten tijdens het wielrennen nodig?

Alle categorieën Voedingsschema schaatsenVoedingsschema wielrennenHardlopen

Het voorjaar staat voor de deur en dat betekent dat het weer tijd wordt om de racefiets tevoorschijn te halen. De eerste voorjaarsklassiekers worden al gereden waardoor je zelf ook weer zin krijgt om mooie fietstochten te gaan maken. Bij deze ritten verbrand je de nodige calorieën waardoor het goed is om te weten hoe je deze ook weer aanvult. In dit artikel gaan we kijken wanneer je tijdens het wielrennen koolhydraten nodig hebt.

Wat zijn koolhydraten?

Eerst even kort ons geheugen opfrissen; wat zijn koolhydraten ook alweer? Kort samengevat vormen koolhydraten de energiebron van jouw lichaam. Wanneer koolhydraten door je lichaam worden verteerd komen deze als glucose in je bloedbaan en worden zo getransporteerd naar de weefsels die het op hun beurt weer verbranden. Zo ontstaat er energie die jou helpen bij jouw sportieve prestatie.

Wanneer neem je koolhydraten voor het wielrennen?

Maar wanneer zijn er nou koolhydraten nodig tijdens het wielrennen? Eigenlijk dien je altijd voldoende koolhydraten tot je te nemen; ze vormen immers de bron van energie voor ons lichaam. Wanneer we specifiek kijken naar het wielrennen kunnen we een onderscheid maken tussen korte fietsritten en lange fietstochten. Ook moet er gekeken worden naar de intensiteit van een training. Bij een zware training zal je immers meer energie verbruiken dan bij een lichte training. Ga je een fietstocht maken van zo’n 1,5 tot 2 uur is het niet persé nodig om extra koolhydraten te nemen dan dat je normaal al doet. Een banaan of boterham vooraf kan dan al volstaan. Bij een langere fietstraining of een training met zware inspanning is het wel aan te bevelen om vooraf extra koolhydraten tot je te nemen. Wanneer je echt een zware wedstrijd voor de boeg hebt of wanneer je meerdere dagen achter elkaar gaat fietsen is het zelfs aan te bevelen om in de dagen vooraf al koolhydraten te gaan stapelen; je neemt dan gedurende een aantal dagen extra koolhydraten tot je, zodat je lichaam in staat wordt gesteld om reserves op te bouwen. Zeker bij langere en zwaardere fietstochten dien je ook tijdens het fietsen je koolhydraten aan te vullen, om zo een eventuele hongerklop te voorkomen. Tot slot is het aan te bevelen om na het fietsen ook weer koolhydraten aan te vullen, om jouw lichaam zo in staat te stellen om goed te herstellen.

Welke producten kun je gebruiken voor het nemen van koolhydraten?

Wanneer je kijkt naar de schijf van 5 vind je hier al veel producten waar voldoende koolhydraten in zitten. Denk bijvoorbeeld aan volkoren brood en andere (volkoren) graanproducten, fruit, groente, peulvruchten en magere/halfvolle melk en yoghurt. Maar natuurlijk zijn er ook een aantal producten specifiek voor duursporters op de markt die optimaal geschikt zijn om jou te voorzien van de benodigde koolhydraten tijdens het sporten. Denk hierbij aan sportdranken, zoals de Isotonic Energy Drink van Amacx. Voor het stapelen van koolhydraten kun je bijvoorbeeld de Malto Dextrine van Amacx gebruiken.

Naast sportdranken zijn er ook diverse energierepen te verkrijgen. Neem de verrassend frisse Turbo Fruit van Amacx of de Go Energy Bar van SiS.

Luister naar je lichaam

Zoals met alles op het gebied van voeding is het ook hier belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Kijk wat voor jou het beste werkt op het gebied van voeding en koolhydraten. Het is in ieder geval niet aan te bevelen om vlak voor het sporten heel veel te eten of voor een belangrijke wedstrijd te experimenteren met nieuwe soorten voeding. Natuurlijk staat de klantenservice van Duursport altijd voor je klaar om je waar nodig te adviseren.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact