Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Wanneer zijn mineralen nodig tijdens het sporten?

Alle categorieën Energie GelsSportverzorgingHerstel

Bij sportvoeding denk je al gauw aan koolhydraten en eiwitten. Wanneer je echter regelmatig en intensief sport, is het ook belangrijk om de voldoende mineralen binnen te krijgen. Waarom dit is en aan welke mineralen je dan moet denken lees je in dit artikel.

Wanneer zijn mineralen belangrijk?

Bij vaak en intensief sporten vraag je veel van je lichaam. Doordat je lichaam veel energie verbruikt tijdens de inspanning en herstelperiodes kan het zijn dat je immuunsysteem onder druk staat. Daarnaast krijgen je spieren, pezen en botten het zwaar te verduren en zijn er dus bij gebaat dat ze voldoende bouwstenen krijgen om aan te sterken. Deze bouwstenen zitten onder andere in mineralen. Natuurlijk krijg je door middel van je dagelijkse voeding al de nodige voedingsstoffen en dus ook mineralen binnen, maar dit is voor fanatieke duursporters soms niet genoeg om aan de lichaamsbehoefte te voldoen. Het is in dat geval dan ook aan te raden om dit aan te vullen aan de hand van sportvoeding en supplementen. Op deze manier kun je gericht de benodigde mineralen tot je nemen. Belangrijk om te weten is dat je lichaam zelf geen mineralen kan aanmaken en dus afhankelijk is van wat je via voeding binnenkrijgt. Hierbij is het ook goed om te vermelden dat een teveel aan mineralen schadelijk kan zijn voor je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan natrium, wat in zout zit.

Welke mineralen?

Voor sporters zijn er een aantal mineralen aan te bevelen. Zo is calcium en magnesium belangrijk voor je botten, spieren en een goede werking van je zenuwen. Zowel calcium als magnesium vind je met name in zuivel. Daarnaast vind je calcium in groene groenten en kun je magnesium vinden in vlees en noten. Andere belangrijke mineralen zijn kalium, natrium en chloor. De combinatie van deze drie mineralen zorgen ervoor dat de vochtbalans in jouw lichaam wordt geregeld. Daarnaast heeft een juiste hoeveelheid van natrium een positieve werking op je bloeddruk. Deze mineralen kun je in bijna alle voedingsmiddelen wel vinden maar vooral in zuivel, vis, vlees en brood. Natrium vind je natuurlijk in producten waar zout in zit. Dit geldt ook voor chloor.

Sportvoeding

Mineralen vanuit supplementen worden vaak beter door het lichaam opgenomen dan de mineralen welke je via voeding binnenkrijgt. Duursport.nl heeft een uitgebreid assortiment aan sportvoeding, waaronder ook diverse supplementen met vitaminen en mineralen. Zo heb je de Amacx Hydro Tabs, waarin onder andere magnesium, calcium, kalium en natrium zit. Ook is er de Magnesium Liquid van Amacx, waar naast magnesium onder andere ook fosfor zit. Een andere aanrader is tot slot de Amacx Sport Multi Tabs, waar een grote verscheidenheid aan vitaminen en mineralen in zitten. Bij het innemen van mineralen is het in ieder geval belangrijk om goed te kijken naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit verschilt namelijk per geslacht en leeftijd.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? De klantenservice van Duursport.nl staat klaar om deze voor je te beantwoorden.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact