Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Wat is een energiereep?

Alle categorieën SupplementenVoedingsschema zwemmenMountainbiken

Je hebt vast wel eens iemand op je sportvereniging of tijdens sportwedstrijden een energiereep zien eten. Wat is een energiereep eigenlijk en wanneer kan je een energiereep gebruiken? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een energiereep?

Een energiereep wordt ook wel een energy bar genoemd. Een energiereep voorziet je vlak voor of tijdens een training of wedstrijd van extra energie. Een energiereep bestaat uit een combinatie van complexe en eenvoudige koolhydraten. Daarnaast kan een energiereep eiwitten, mineralen, vitamines en voedingsvezels bevatten.

Voordelen van energierepen

Een groot voordeel van een energiereep is dat je het makkelijk kunt meenemen. Het is kant- en klaar en daardoor makkelijk te eten. Je hebt geen andere benodigdheden nodig vergeleken met andere sportsupplementen, zoals bijvoorbeeld energie poeder. Je bent niet lang bezig met het eten van de energiereep en krijgt snel nieuwe energie.

Soorten energierepen

Alle energierepen hebben met elkaar gemeen dat ze energie leveren. Om een energiereep te maken worden alle ingrediënten gemengd en verpakt tot een reep, die lange tijd houdbaar blijft.  De samenstelling van de energierepen kunnen echter behoorlijk verschillen. Het kan bijvoorbeeld bestaan uit gedroogd fruit, haver en/of andere granen.

Wanneer kan je een energiereep gebruiken?

Als je een energiereep voor een training of wedstrijd wilt eten kan je dit het beste een half uur tot een uur van tevoren doen. Daarnaast kan je een energiereep tijdens het trainen of de wedstrijd eten, bijvoorbeeld na 1,5 uur inspanning. Gemiddeld is na 1 tot 1,5 uur je opslag van glucose namelijk op. Dan kan je deze opslag makkelijk aanvullen met een energiereep. Energierepen zijn ideaal voor duursporten zoals wielrennen, zwemmen en hardlopen.

Energiereep versus energy gel

Naast energierepen zijn er ook energy gels. Wat is het verschil tussen die twee? Deze twee sportsupplementen verschillen voornamelijk qua de snelheid waarmee je jouw energie aanvult. Dit kan je meestal sneller doen met een energy gel. Dit komt, doordat energierepen een vaste vorm hebben. in de maag moet deze vaste vorm eerst worden afgebroken, waardoor de afgifte van energie langer duurt. Als je dus heel snel energie wilt kan je beter kiezen voor de energy gels.. Als je erg vermoeid bent kan het veel energie kosten om een energiereep te eten. Dan is een energygel ook een goed alternatief. Sommige mensen krijgen maagklachten van energy gels. Dan zijn energierepen een betere keuze. Een energiereep kan bij trek wel zorgen voor een meer voldaan gevoel.

Voorbeelden van energierepen

Wil je een energiereep kopen? Goede energierepen zijn bijvoorbeeld de 6d Sport Nutritions Energy Bar en de Amacx Turbo fruit. De 6d Sport Nutritions Energy Bar is te koop in de smaken banaan en framboos. Een groot voordeel van deze reep is dat het niet bevriest en smelt. Deze energiereep is ideaal als je van een zachte bite houdt. Houd je meer van een harde bite? Dan is de Amaxc Turbo fruit een goede keuze. Deze energiereep heeft namelijk een gesuikerde buiten laag. Daarnaast bestaat de reep voor 51% uit fruitpulp. Deze energiereep is te koop in de smaken orange + natrium, cassis en piña. Je kunt de repen ook per stuk kopen om te proeven welke je het lekkerste vindt.

Recepten om zelf energierepen te maken

Wist je dat je ook zelf energierepen kunt maken? Je kunt bijvoorbeeld een energiereep maken met honing, margarine, eiwitpoeder, gember en havervlokken. Als je een grote fan bent van pindakaas is dit recept iets voor jou. Je maakt met dit recept energierepen met onder andere pindakaas, bananen eiwitpoeder en bananen.

Verwar de energiereep niet met de eiwitreep. Een eiwitreep bestaat voornamelijk uit eiwitten. Deze eet je bijvoorbeeld na de training of wedstrijd om het herstel te bevorderen en te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Geschreven door Claire Orth

Claire is kwaliteitsgeregisteerd diëtist en sporttrainer. In haar vrije tijd doet ze graag aan krachttraining, boksen en hardlopen. Als fanatieke sporter en foodie deelt ze graag haar kennis over voeding en sport. Hopelijk kan ze jou op deze manier helpen met het verbeteren van jouw sportprestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact