Het aanbod qua sportdranken is de laatste jaren erg gegroeid. Het grote aanbod maakt het niet makkelijker om een keuze te maken uit alle soorten sportdranken. Echter kan je keuze een stuk simpeler worden als je weet wat voor soort sportdrank je moet nemen. Lees daarom hier de verschillen tussen de soorten sportdrank. Zo kan je na het lezen van deze blog al iets makkelijker een keuze maken. Minder keuze is nu eenmaal makkelijker keuze!
Wat zit er in sportdranken?
Er zijn drie soorten sportdranken: hypotone, hypertone en isotone sportdranken. Sportdrank kunnen een combinatie van de volgende ingrediënten bevatten.
- Water
Tijdens het sporten verlies je water. Dit moet je aanvullen. De hoeveelheid water dat je drinkt tijdens het sporten staat los van de 1,5 tot 2 liter water die je per dag nodig hebt. Als je sport heb je dus meer water nodig. - Elektrolyten
Veelvoorkomende elektrolyten zijn magnesium, calcium, kalium en natrium. Ze regelen vooral de vochtbalans in je lichaam. - Koolhydraten
Koolhydraten worden ook wel energie genoemd. Vanaf ongeveer 1 tot 1,5 uur sporten is het belangrijk om je energiereserves aan te vullen met koolhydraten.
Welke sportdrank je ook kiest, zorg ervoor dat het goed gekoeld is. Tijdens het sporten is het beste om een sportdrank te drinken die een temperatuur tussen de 10 en 15 graden heeft.
Hypotone sportdrank
Hypotone sportdranken zijn geschikt om voor en/of tijdens het sporten te drinken. Het heeft een relatief lage osmotische druk. Dit betekent dat het per 100 ml minder suikers en zouten bevat dan je lichaamsvocht. Een hypotone sportdrank bevat namelijk minder dan 4 gram koolhydraten per 100 ml drank. Het is geschikt voor een inspanning van maximaal 1 tot 1,5 uur. Een voorbeeld van een hypotone sportdrank is bijvoorbeeld de Amacx Hydro Tabs.
Hypertone sportdrank
Hypertone sportdrank heeft een grotere osmotische druk van het lichaam. Dit betekent dat het meer suikers en zouten bevat dan je lichaamsvocht. Een hypertone sportdrank bevat minimaal 8 gram koolhydraten per 100 ml. Door de grotere hoeveelheid koolhydraten worden de suikers minder snel in het bloed opgenomen. Hierdoor is de kans op maag- en darmproblemen groter bij het drinken van hypertone sportdranken. Het is daarom geen geschikte sportdrank om tijdens het sporten te nemen. Wel kan het van meerwaarde zijn om dit na het sporten te gebruiken. Een bekend voorbeeld zijn de AA-drink flesjes in sportkantines.
Isotone sportdrank
Een isotone sportdrank is een goede dorstlesser, die tegelijkertijd ook energie levert. Deze sportdrank is geschikt om tijdens het sporten te nemen. Een isotone sportdrank bevat namelijk tussen de 4 en 8 gram koolhydraten per 100 milliliter. Deze sportdrank heeft dezelfde osmotische druk als je lichaamsvocht, oftewel deze verhouding heeft dezelfde concentratie elementaire deeltje als je lichaamsvocht. Hierdoor kan deze sportdrank goed worden opgenomen in het bloed. Door de hoeveelheid suikers heb je geen grotere kans op het krijgen van maag- en darmproblemen. Met een isotone sportdrank vul je het vocht en de mineralen aan die je verliest tijdens het sporten. De snelle suikers in de sportdrank zorgen ervoor dat je langer kunt blijven doorsporten tijdens bijvoorbeeld een duurtraining van meer dan 1 of 1,5 uur omdat je met de drank je energielevel aanvult. Een goed voorbeeld is de Amacx Isotonic Sportdrink.
Soort verpakking
Sportdranken kan je aanschaffen in verschillende verpakkingen, zoals poeders en kant- en klare sportdrank in een flesje van 500 ml. Als je vaak sportdrank gebruikt kan het voordelig zijn om een pot met poeder aan te schaffen. Je maakt dan zelf de sportdrank aan met poeder en water. Dit is ook duurzamer, omdat je dan een herbruikbare sportfles kunt gebruiken. Zo gebruik je minder plastic dan als je regelmatig een kant- en klare sportdrank in een flesje neemt. Een voordelige pot met sportdrankpoeder is bijvoorbeeld Isotonic Sportdrink 750 gram van Amacx. Er zijn ook kleine pakjes (sachets) te koop met poeder om sportdrank aan te maken. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld op reis gaat. Dan kan je makkelijk een aantal zakjes meenemen. Je kan ook zelf sachets maken door de gewenste hoeveelheid poeder in een boterhamzakje te doen.
Hopelijk heb je nu een beter beeld welke soort sportdrank bij je past. Dan kan je makkelijker een keuze maken uit de soorten merken van deze specifieke sportdrank.