Loading cart...
Categorieën

Is het eten van meer koolhydraten beter tijdens het sporten? En hoeveel is te veel?

Alle categorieën Voedingsschema wielrennenGran Fondo adviesVoedingsadvies

Als je op zoek bent naar sportvoeding ben je vast al veel koolhydraatrijke sportvoeding tegengekomen. Wat is eigenlijk het nut hiervan? Kan je hiervan ook te veel binnenkrijgen? Lees snel verder om het antwoord te ontdekken op deze vragen.

Wat is de functie van koolhydraten?

Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Naast koolhydraten kan je lichaam vetten en eiwitten gebruiken als energiebron. Deze voedingsstoffen worden ook wel macronutriënten genoemd. Bij elke macronutriënten moet je lichaam de voedingsstof eerst omzetten naar glucose. Koolhydraten worden veel sneller omgezet naar glucose, waardoor je lichaam sneller energie kan leveren. Eiwitten gebruikt je lichaam alleen als brandstof in nood. Eiwitten zijn namelijk meer nodig voor andere processen in je lichaam, zoals de spieropbouw en de aanmaak van nieuwe cellen. Koolhydraten kun je opsplitsen in snelle (eenvoudige) koolhydraten en langzame (complexe) koolhydraten. Snelle koolhydraten kunnen sneller door je lichaam worden omgezet naar glucose dan langzame koolhydraten.

Wanneer kan het eten van meer koolhydraten je sportprestaties verbeteren?

Je lichaam heeft in de spieren en lever een opslag van glucose, de glycogeenopslag. Tijdens het sporten wordt deze glycogeenopslag gebruikt. Gemiddeld is deze opslag na 1,5 tot 2 uur sporten op. Dan gaat je lichaam over op vetverbranding, waardoor je vermoeider raakt. Hierdoor gaan je sportprestaties achteruit. Door tijdens het sporten koolhydraatrijke sportvoeding te eten kan je ervoor zorgen dat je prestaties niet of minder achteruitgaan. Er zijn verschillende soorten sportvoeding met koolhydraten die je kunt gebruiken. Deze sportvoeding bevat snelle koolhydraten, zodat je lichaam de koolhydraten snel kan opnemen. Zo voorkom je ook dat je maag- en darmklachten krijgt. Dit kan je krijgen als je lichaam veel energie moet gebruiken voor het verteren van eten. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor speciale sportvoeding met koolhydraten en niet voor normale voeding, zoals een boterham. Dan zullen namelijk alsnog je sportprestaties achteruitgaan. Daarnaast is het belangrijk om voor en na het sporten ook voldoende koolhydraten te eten. Na het sporten is je glycogeenopslag namelijk uitgeput. Door voldoende koolhydraten te eten zorg je ervoor dat je glycogeenopslag weer aangevuld wordt. Twee tot drie uur van tevoren moet je ook een maaltijd eten met koolhydraten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een bakje yoghurt met fruit, een deel van een hoofdmaaltijd met een koolhydraatbron of een boterham met notenpasta.

Hoeveel koolhydraten heb je nodig?

Het advies van het Voedingscentrum is om 40-70% van je dagelijkse energie uit koolhydraten te halen. Als je bijvoorbeeld 2500 calorieën per dag eet, betekent dit dat je ongeveer 250 tot 440 koolhydraten per dag kan eten. Hierbij is echter geen rekening gehouden met de hogere behoefte aan koolhydraten als je intensief sport. Je kunt dan als richtlijn gebruiken 1 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht per uur sporten. Als je bijvoorbeeld 60 kg weegt betekent dit dat je 60 gram koolhydraten per uur eet. Houd er rekening mee dat je precieze behoefte aan koolhydraten afhangt van de soort sport en intensiteit van de sport die je beoefent. Als je intensiever sport kan het zijn dat je meer koolhydraten nodig hebt. Een (sport)diëtist kan je adviseren welke hoeveelheid goed voor jou is. Als je wilt afvallen kan je eventueel de inname van koolhydraten meer in plannen rondom het sporten en op andere momenten minder koolhydraten te eten. Houd wel in de gaten dat je goed herstelt.

Sportvoeding en koolhydraten

Er zijn veel soorten sportvoeding met koolhydraten op de markt. Zo kan je kiezen voor een sportgel, sportreep of een sportdrank. Een voordeel van een sportdrank is dat het ook meteen je dorst lest en je vocht aanvult. Dit is erg belangrijk om optimaal te blijven presteren. Als je veel koolhydraten wilt binnenkrijgen tijdens het sporten is de Turbo Drink 850 gr van Amacx een goede keuze. Deze sportdrank bevat maar liefst 80 gram koolhydraten per bidon.

Geschreven door Claire Orth

Claire is kwaliteitsgeregisteerd diëtist en sporttrainer. In haar vrije tijd doet ze graag aan krachttraining, boksen en hardlopen. Als fanatieke sporter en foodie deelt ze graag haar kennis over voeding en sport. Hopelijk kan ze jou op deze manier helpen met het verbeteren van jouw sportprestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact