Loading cart...
Categorieën

Sport en voeding: alles wat je moet weten over sportvoeding

Alle categorieën EvenementenMerkenVeldrijden

Sport en voeding zijn twee onderwerpen waar de meeste sporters niet over uitgesproken raken. En dat is logisch ook! Voeding is een heel belangrijk onderdeel van de sport. Fanatieke sporters hebben nu eenmaal meer calorieën en voedingsstoffen nodig dan iemand die niet zoveel in beweging is. Maar wat is een fanatieke sporter? De een noemt zichzelf fanatiek na een uurtje wandelen, terwijl een ander een week met twee keer fietsen en één keer hardlopen omschrijft als een rustig weekje.

Duursport en sportvoeding 

Als je meer dan één keer per week aan een duursport doet of in de sportschool te vinden bent, mag je jezelf fanatieke sporter noemen en kan sportvoeding al het verschil maken. Welke sportvoeding dan het beste bij jou past, hangt van een hoop dingen af. Zo heeft onder andere het geslacht, het gewicht en de lichaamsbouw invloed op de koolhydraat- en eiwitbehoefte.

Koolhydraat- en eiwitbehoefte

Alle brandstof dat het lichaam nodig heeft, wordt geleverd door de koolhydraten, eiwitten en vetten uit onze voeding. Met een gevarieerd voedingspatroon krijgt een gezond persoon voldoende energie en voedingsstoffen binnen. Maar bij fanatieke sporters ligt de koolhydraat- en eiwitbehoefte vaak een stuk hoger dan bij een gemiddeld persoon. Zo ligt de eiwitbehoefte van een sporter tussen de 1.4 en 2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht, terwijl die van een niet-sportende volwassenen ongeveer 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht is. Daarnaast is de koolhydraatbehoefte van een sporter tussen de 5 en 7 gram per kilogram lichaamsgewicht tegenover 3 gram koolhydraten per kilogram van een niet-sporter. Hierbij kan sportvoeding het verschil maken. Dankzij de perfecte samenstelling kan je al deze extra koolhydraten en eiwitten namelijk op een gemakkelijke en efficiënte manier binnenkrijgen.

Sportdrank, energiereep of energy gel

Tijdens intensieve sportsessies haalt het lichaam de energie uit de glycogeenvoorraad. Zodra deze voorraad opraakt, schakelt het lichaam over op de vetverbranding. Op dit moment kom je ‘de man met de hamer’ tegen en dat wil je natuurlijk het liefste voorkomen. Door vlak voor en tijdens een training of wedstrijd een sportdrank, energy gel of energiereep te nemen, krijgt het lichaam de nodige extra koolhydraten binnen. Deze suikers worden omgezet in glycogeen, zodat de voorraad niet opraakt en je die vervelende man met de hamer niet tegenkomt. Of je voor een sportdrank, een energiegel of een energiereep kiest, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Zo is een sportdrank, zoals de Isotonic Energy Drink van Amacx, erg populair onder wielrenners en hardlopers omdat het gemakkelijk wegdrinkt bij een snelle ademhaling en een hoge hartslag. Bij minder intensieve, maar langere sportsessies kiest men vaker voor een energiereep omdat deze de stevige trek kan stillen.

Proteïne en herstel

Omdat het lichaam ook na een flinke inspanning behoefte heeft aan extra koolhydraten en eiwitten, kan de juiste sportvoeding ook dan het verschil maken. Met de koolhydraten uit een recovery shake, zoals de Recovery Drink van Amacx, wordt de glycogeenvoorraad weer op peil gebracht en de proteïne uit deze shake draagt bij aan het herstel van onder andere de spieren. Heb je een stevige krachttraining achter de rug en ben je op zoek naar een product met eiwit, maar zonder koolhydraten? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een eiwitshake of eiwitreep. Deze producten bevatten over het algemeen het biologisch kwalitatief hoge whey-eiwit. Daarmee krijg je niet alleen veel essentiële aminozuren binnen, maar worden deze ‘bouwstenen’ ook nog eens makkelijk door het lichaam opgenomen. Een win-win situatie dus.

Geschreven door Lesley Nieuwenhuis

Duursport en eten, dat is voor mij de gouden combinatie voor een gezond en leuk leven. Als fanatiek hardloper loop ik wekelijks vele kilometers en dankzij mijn opleiding tot gewichtsconsulente weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is voor onze sportieve prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact