Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Veganistisch dieet als sporter

Alle categorieën VoedingsadviesVoedingsschema zwemmenEvenementen

Meer dan ooit is er aandacht voor het veganistische dieet. Er is zelfs een documentaire die in samenwerking met topsporters als Lewis Hamilton en Novak Djokovic laat zien dat het volgen van een veganistisch dieet zal resulteren in minder blessures en betere prestaties. Maar wat is veganistisch?

Wat is een veganistisch dieet?

Veganistisch moet je niet verwarren met vegetarisch. Het volgen van een veganistisch dieet is gebaseerd op het mijden van al het dierlijk voedsel. Denk daarbij aan vlees, eieren en zuivel. Doordat je die voedingsmiddelen weglaat uit je dieet ontbreken er voedingsstoffen die wel vervangen moeten worden. Toevallig had ik in mijn jaar bij Alecto een teamgenoot die een veganistisch dieet volgde. Ik had veel bewondering voor hem, hoe hij presteerde zonder dat hij ook maar enkele vorm van dierlijk voedsel at. Ik kon het mijzelf lastig voorstellen om maximaal te presteren zonder dat ik dierlijke producten at voor met name mijn herstel.

Tekorten met een veganistisch dieet

Met het volgen van een veganistisch dieet worden, zoals hiervoor genoemd, alle dierlijke producten gemeden. Dierlijke producten zijn belangrijke bronnen van eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium. Deze voedingsstoffen moeten uit andere bronnen gewonnen worden, en dat kan! Hieronder een aantal producten die rijk zijn aan deze voedingsstoffen.

  • Peulvruchten
  • Tofu
  • Noten
  • Spinazie
  • Rucola sla
  • Sojadrank
  • Volkorenbrood
Leestip: Het belang van vitaminen & mineralen

Dierlijke of plantaardige eiwitten 

Dierlijke eiwitten zijn vaak van een betere kwaliteit dan plantaardige eiwitten. Dat houdt in dat eiwitten die gewonnen worden uit plantaardige producten minder goed door het lichaam worden verteerd of dat er minder essentiële aminozuren in voorkomen. Je hebt niet essentiële aminozuren en essentiële aminozuren. Het lichaam is niet in staat om essentiële aminozuren te creëren. Het is daarom belangrijk om die met de voeding binnen te krijgen. En omdat er minder van deze essentiële aminozuren aanwezig zijn in plantaardige producten, worden volgers van een veganistisch dieet aangeraden om meer eiwitten te eten. Daarom is de eiwitbehoefte bij een veganistisch voedingspatroon 1,2 tot 1,3 maal hoger. Dat advies geldt voor niet fanatiek sportende personen. Duursporters hebben een verhoogde eiwitbehoefte. Duursporters die een veganistisch dieet volgen hebben een nog hogere eiwitbehoefte. Het advies voor duursporters is 1,2-1,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Met de toeslag voor een veganistisch dieet komt dat uit op 1,4-1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Tot slot vitamine B12. Vitamine B12 komt in principe alleen voor in dierlijke producten. Bij het mijden daarvan krijg je dus vrijwel niets binnen. Aangezien vitamine B12 wel een belangrijke rol binnen ons lichaam vervult is het belangrijk dit aan te vullen. Dat kan door bijvoorbeeld verrijkte sojadrink en vitamine B12-pillen.

Veganistische sportvoeding 

Fabrikanten van sportvoeding hebben niet met oogkleppen opgezeten. Het toenemen van veganistische sporters en daarmee de vraag naar veganistische sportvoeding is iets waar naar geluisterd wordt. Het assortiment veganistische sportvoeding groeit. Zo hebben merken als Clif Bar, Born, PowerBar en OTE veganistische producten op de markt. Zelf heb ik ervaring met het gebruiken van de Energy Bar van Clif Bar, die zijn echt ideaal om te eten tijdens langere trainingen of wedstrijden. Naast veganistische sportvoeding heeft Duursport ook verschillende vitaminen in het assortiment die ter aanvulling van de dagelijkse voeding gebruikt kunnen worden.

Geschreven door Gijs Meijer

Gijs Meijer is professioneel renner voor het continentale Alecto cycling team en student voeding en diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact