Het is kerstvakantie terwijl ik deze woorden typ. Ik verheug mij op het terugkerende ritueel in deze periode, namelijk het plannen van mijn kilometers op de racefiets voor het komende jaar. Ondanks dat ik betaald lid ben van Strava en allerlei mogelijkheden heb om verantwoord online doelen te stellen, schrijf ik nog steeds mijn planning in een schriftje op. Ik zoek leuke toertochten en maak zelfs stiekem plannen voor een bikepacking tocht komende zomer. En nu maar hopen dat dat tegen die tijd weer mogelijk is.
Strava en wielrennenÂ
Elke keer is het opvallend dat ik ambitieus mijn kilometers en activiteiten vanaf kwartaal 2 noteer. Moeiteloos noteer ik 300-400 km per maand en om de maand komt er ook nog eens een toertochtje bij. Vaak is dat de Ronde van Noord-Holland, maar zo deden we vorig jaar ook mee aan La Chouffe Classic, niet in het laatste geval vanwege het ‘bolleke’ Chouffe die je vlak voor de finish kan nuttigen en uiterst welkom is na een dag vol plaatselijke Côtes.
Fietsen in de winterÂ
Troosteloos echter zijn mijn plannen voor de winter. Honderd km per maand blijk ik voldoende te vinden. Al bladerend in de archieven blijkt dat ik in de praktijk ook keurig aan deze zuinige doelen blijf vasthouden. Daar wil ik in deze winter korte metten mee maken, dus vol goede moed maak ik daar dus 250 maandelijkse kilometers van! Maar hoe ga ik dat realiseren? Aan spullen ontbreekt het niet; ik heb goede base-layers en thermo jacks, buffs, overschoenen en altijd sportdrank in de bidon. YouTube en Google moeten mij de oplossing aanreiken en ik vermijd de bekende verhalen over laagjes en rijden met wielerclubs. Ook artikelen over trainen op de hometrainer worden overgeslagen, want voor mij tellen alleen de tochtjes in de buitenlucht. Niet dat ik tegen indoor trainen ben trouwens, integendeel.
Deze volgende drie tips bleken voor mij een eyeopener en ik hoop dat in ieder geval eentje jou ook zal helpen om een paar extra tochten in de komende winter te maken.
Tip 1. Fiets in het donker!
Mijn planning is voor een belangrijk deel gebaseerd op het niet kunnen fietsen in de winter, doordat de dagen zo kort zijn. En met een fulltime job blijft alleen het weekend over. Echter, dat kan eenvoudig worden opgelost door goede fietsverlichting (en goed reflecterende kleding!) waardoor je opeens toch die tweede of derde tocht in de week kan realiseren.
Tip 2. Kijk nooit te veel naar het weerÂ
Neem deze tip niet al te letterlijk, want als het gaat regenen neem je natuurlijk je regenjack mee. Het gaat er hier om dat je je niet al te veel laat ontmoedigen door stormachtige wind en andere naargeestige weerselementen. Fiets daarom zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip, zodat het een automatisme wordt. Nog een ideetje; beloof jezelf een kleine verwennerij als je terugkomt, bijvoorbeeld met de fijne massageolie van Born om je spieren lekker los te kneden.
Tip 3. Rij korter, maar vaker en intensieverÂ
Vaak lees je dat je in de winter lange duurtochten moet maken voor een goede basis. Maar die tijd heb ik niet! Sommige experts raden in dat geval HIT (High Intensity Training) ritten aan. Dus vaker en korter fietsen, maar wel met een hogere hartslag of zelfs met intervalletjes en sprints. Voorheen vond ik het ‘not-done’ om je hele winterkit aan te trekken voor een uurtje sloom trappen, maar voor 30 razende kilometers lijkt het ineens wel zinvol.
Tijdens mijn ‘onderzoek’ kwam ik ook de Born Warm Up tegen. Deze crème is natuurlijk ideaal bij elk van deze tips, want het warmt je spieren op en maakt je klaar voor je inspanning in de kou.