Ze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het (online) winkelschap; de energierepen. Waar sommige mensen ze gebruiken tijdens duurtrainingen, daar worden ze ook veel gebruikt als lekkere tussendoortjes. Er bestaan veel soorten energierepen, en met deze vier feiten en fabels krijg je hopelijk meer inzicht in de voordelen van energierepen.
Een energiereep voorziet in de energiebehoefte en geeft bovendien een verzadigd gevoel
Feit – Meestal bevat een energiereep zo’n ± 30-40 gram koolhydraten. Dit is een ideale snack om voor of tijdens een training of wedstrijd te nemen. Daarnaast is het ook een geschikte snack om als tussendoortje op een drukke werk- of schooldag in te nemen. Zeker als je diezelfde dag ook nog een training op de planning hebt staan. Vele soorten sportrepen zijn tegenwoordig op basis van havermout (/granen), wat zorgt voor een verzadigd gevoel.
Om een hongerklop/suikerdip te voorkomen is het dus verstandig om niet zonder een energiereep de deur uit te gaan voor een lange duurtraining. Stop ‘m in een van je achterzakken, en je gaat heel blij zijn op het moment dat je je echt leeg voelt lopen dat je deze bij je hebt. Zo kun je toch je training op een kwalitatieve manier voortzetten!
Een energiereep is een plakkerig en klef koekje
Fabel – Er zijn verschillende soorten energierepen, maar de afgelopen jaren heeft deze een ware ontwikkeling doorgemaakt. Er heerst misschien nog steeds wel het stigma dat een energiereep niet lekker is, en een wat softe en plakkerige textuur heeft. Dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Je hebt namelijk ook zeer crunchy repen, met een echte bite. Dit kan bijvoorbeeld omdat de reep havermout of Teff bevat.
Omdat er verschillende soorten texturen zijn is het goed om hier mee te experimenteren en te proeven wat voor jou werkt. Zo kun je in de finale van een wielerkoers, of tijdens een marathon, beter een makkelijk te verteren reep nemen die vaak ook minder vezels bevat. Deze kan wat zachter zijn, minder knapperig. Een goed voorbeeld daarvan is de Fast Bar van Amacx. Daarentegen kun je als tussendoortje of vroeg tijdens een wielerkoers of lange duurrit juist een knapperige reep nemen, met relatief meer vezels, waardoor je ook minder snel een hongerig gevoel zult krijgen, zoals de Amacx Energy Oat Bar.Â
Een energiereep is ongezond
Fabel – Natuurlijk moet je niet op een energierepen dieet gaan, want sportvoeding is complementair aan je basis voeding, en geen vervanging. Om te zeggen dat een reep ongezond is gaat echter te ver. Een (kwalitatieve) energiereep bevat namelijk complexe koolhydraten. Dit zijn koolhydraten die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel langer stabiel blijft. Waar snelle suikers, bijvoorbeeld normale koekjes of energy drinks, zorgen voor een plotselinge toename, en vervolgens een net zo snelle daling, van je suikerspiegel, daar zorgt de energiereep voor een stabieler verloop. Je zult dan minder snel een suikerdip krijgen, het moment waarop je het gevoel hebt weer suikers nodig te hebben, of zelfs honger. Je hebt tegenwoordig ook biologische en zelfs Vegan energierepen. Kortom, een prima en verantwoord tussendoortje, en bovendien makkelijk om mee te nemen.
Energierepen worden ook gebruikt door topsporters
Feit – In diverse sporten wordt tijdens competitie gebruikt gemaakt van energierepen. Wielrenners zie je op tv vaak een reepje wegkauwen, dit doen ze zeker vroeg in de wedstrijd, later gaan ze over op vloeibaardere energiebronnen zoals energiegels in combinatie met sportdrank. Ook tijdens marathons worden energierepen gebruikt, zo heeft de beste marathon loper aller tijde in een van zijn pogingen (in Monza, Italië) om de 42km en 195 meter onder de 2 uur te lopen een reep als energiebron gebruikt.