Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

5 tips voor herstel na voetbal

Alle categorieën Voedingsschema triathlonGran Fondo adviesWielrennen

De voorbereiding op je volgende voetbalwedstrijd begint direct na de vorige. Wees bewust met wat je doet, eet en drinkt en je zult merken dat je eerder klaar bent voor de volgende tegenstander. Met deze vijf tips ondersteun je jouw herstel na een wedstrijd of zware training.

Tip 1: Actief herstel

Gemiddeld heeft jouw lichaam 24 uur nodig om helemaal te herstellen na een wedstrijd of training. Dit betekent echter niet dat je een dag later niets moet doen. Actief herstel is goed voor een betere doorbloeding, een snellere opbouw van spierglycogeen en het zorgt voor een verhoogde afvoer van melkzuur in de spieren. Staat er een dag later weer een training op het programma? Loop dan rustig wat uit, houd een balletje hoog met elkaar of probeer een aantal tactische varianten uit. Je kunt natuurlijk ook zelf trainen door bijvoorbeeld rustig te gaan hardlopen, fietsen of zwemmen.

Overigens heb je minder herstel nodig wanneer je tijdens de wedstrijd je spieren minder belast. Met een goede warming-up kun je dit realiseren. Je hoeft niet heel enthousiast rondjes te gaan lopen, maar met z’n allen fanatiek de keeper ‘inschieten’ helpt je ook niet verder. Doe het gebruikelijke rondje oefeningen met onder andere hakken-billen, knieheffen, steigerruns, een aantal rekoefeningen en een aantal snelle bewegingen naar links en rechts voor een optimaal resultaat.

Tip 2: Sla de derde helft over

Die ‘derde helft’ is natuurlijk hartstikke gezellig, maar voor je herstel doet alcohol meer kwaad dan goed. Als je serieus met je sport bezig bent, kun je dus beter wat anders drinken dan dat lekker koude biertje!

Tip 3: Drinken na de wedstrijd

Om je vochtreserves aan te vullen, kun je na de wedstrijd of training water drinken. Je lichaam heeft echter meer nodig dan alleen vocht. Eiwitten zijn het belangrijkste. Ze ondersteunen snel herstel voor de spieren en stimuleren de spiergroei na een wedstrijd of training. Een eiwit shake is ideaal om op een gemakkelijke en snelle manier eiwitten te nemen. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor de Amacx Protein Deluxe in één van de smaken banaan, aardbei of vanille. Direct na de wedstrijd of training is ook een Recovery Shake zoals die van Amacx een goede optie. Je krijgt hiermee niet alleen eiwitten binnen, maar vult met de 2:1 (glucose:fructose) koolhydratenmix ook het spier- en leverglycogeen weer aan. Tijdens het voetballen verbruik je een groot gedeelte van deze voorraden als energie.

Tip 4: Eten na de wedstrijd

Na de wedstrijd heb je niet direct trek om een complete maaltijd met de optimale hoeveelheid koolhydraten en eiwitten te nemen. Een recovery bar is een goed alternatief. Zo krijg je met de Recovery Bar van Amacx direct 20 gram eiwitten binnen. Je hebt hierbij de keuze uit de smaken Salty Caramel en Chocolate. Met de reep krijg je niet alleen eiwitten, maar ook 22 gram koolhydraten. Zo maak je het herstel na een training of wedstrijd bepaald geen straf.

Tip 5: Een goede nachtrust

Hét moment om je spieren te laten herstellen is natuurlijk je slaap. Zeker wanneer je later op de dag voetbalt, kun je na afloop beter geen producten nemen met cafeïne zoals cola of koffie. Zij verminderen de kwaliteit van je nachtrust. Als het kan, probeer er dan een extra uurtje slaap aan vast te knopen door wat eerder naar bed te gaan of juist de andere dag wat langer te blijven liggen. Wanneer je goed bent uitgerust, voel je je veel eerder fit voor je volgende training of wedstrijd!

Geschreven door Mathieu Hilgersom

Mathieu zijn talent ligt (net) buiten de lijnen. Als zelfstandig sportjournalist reist hij door het hele land op zoek naar mooie verhalen, voor het interviewen van topsporters en het schrijven van wedstrijdverslagen. Toch streeft hij ook zijn eigen sportsuccessen na. Niet in de spotlights, maar op achterafveldjes en tijdens gezellige regionale loopjes. Zijn wens om het maximale uit zichzelf te halen is op voetbal- en hardloopschoenen echter net zo groot als met de pen in zijn hand.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact