Je traint hard, je fietst hard, maar hoe herstel je nu het beste van al jouw inspanningen? Herstelvoeding is niet het eerst waar men aan denkt als het om herstel gaat. In de schema’s is er alle ruimte voor hersteltrainingen en rust. Maar de voeding na een inspanning is net zo belangrijk als de voeding die je tijdens een inspanning tot je neemt.
Herstel en gravelÂ
Laatst ben ik samen met een vriend drie dagen gaan gravelen in Limburg. Op de eerste dag reden we de gravelroute van Valkenburg. 137 km genieten in het Toscane van Nederland. De ene onverharde strook na de andere werd ons voorgeschoteld. En uiteraard moest er ook pittig geklommen worden. Op dag twee voerde de route ons door Nationaalpark de Meinweg in de omgeving van Roermond. Een totaal andere route, van 130km, met zeer weinig asfalt. Op dag drie reden we een relatief korte route van 107 km, met weinig hoogtemeters in Noord-Limburg. Toch voelde de laatste dag misschien wel net zo zwaar aan als de eerste. Mijn conclusie, het herstel had beter gekund. Beter dan een paar herstelbiertjes na afloop van de rit.
Spieren afbreken en weer opbouwen
Tijdens een zware rit ben je eigenlijk bezig met het afbreken van je spieren. Tijdens een goed herstel repareert het lichaam de spieren weer. En nog belangrijker, je lichaam past zich aan aan de inspanning. Zo zal je de volgende keer de inspanning beter verdragen. Herstel je niet op de juiste manier, dan zullen jouw spieren niet goed herstellen en liggen blessures en over-training op de loer. Rustdagen en herstelvoeding zijn essentieel.
Vocht, eiwitten en koolhydraten
Op Duursport.nl verscheen al eerder een blog over herstel na het fietsen. Ik herhaal hier graag nog even een aantal belangrijke zaken. Voor een snel herstel zijn 3 dingen belangrijk: vochtaanvulling, eiwitten en koolhydraten. Bij herstel wordt vaak alleen aan eiwitten gedacht, maar koolhydraten aanvullen na een training is even belangrijk… en het liefste niet te lang ermee wachten. Om zo snel mogelijk het verloren vocht weer aan te vullen mag je één tot 1,5 liter drinken voor elke kilogram lichaamsgewicht die je tijdens de training verloren hebt. Jezelf wegen is weten. Qua koolhydraten moet je ongeveer denken aan 2 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht binnen 2 uur na je training. Daarnaast heb je dan nog ongeveer tussen de 10 en 20 gram eiwit nodig – hoeveelheid afhankelijk van ‘type eiwit’ – direct na je inspanning om je herstel te optimaliseren.
Recovery drink om het herstel te ondersteunen
Zoveel gram van dit en zoveel gram van dat. Ik begrijp dat het best lastig is om alles af te wegen. Een recovery drank, eventueel in combinatie met een heerlijke recovery reep en je bent al snel voorzien. Niet moeilijker maken dan het is. Uit mijn eerder blogs is al gebleken dat ik fan ben van de Amacx producten uit het assortiment van Duursport. Zelf gebruik ik na een zware inspanning regelmatig de recovery drink van Amacx. Het lichaam is direct na de training in staat om een gigantische hoeveelheid voedingsstoffen op te nemen in de spiercellen. De belangrijkste combinatie die nodig is, zijn eiwitten en koolhydraten. Amacx Recovery Drink bevat een whey- en koolhydraten mix die in de ratio 3:1. Alpha lipon zuur en taurine zijn toegevoegd aan het product. Normaal gesproken kan insuline ertoe leiden dat er lichaamsvet wordt opgeslagen. Direct na de training is het unieke moment dat de spiercellen zeer gevoelig zijn voor insuline.
Het is een ideale drink voor na de training, wedstrijd of gravel-avontuur.