Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Herstel na het zwemmen

Alle categorieën MerkenTriathlonMountainbiken

Een van de eerste dingen die ik merkte toen ik begon met zwemmen, was: “Wat heb ik toch een enorme trek na een training.” Na een hardlooprondje had ik er doorgaans niet zo’n last van, maar zwemmen was een ander verhaal.

Al snel leerde ik dat ik lang niet de enige was die na het zwemmen zoveel trek had. Tijdens het zwemmen gebruik je vrijwel al je spieren. Daardoor verbrand je behoorlijk veel energie tijdens een uurtje baantjes trekken. Dat hongergevoel is een seintje van je lichaam dat aangeeft dat het tijd is om wat te eten en de energievoorraad weer aan te vullen.

Eten en herstel na zwemtraining 

Iets eten na een zwemtraining om je energievoorraad aan te vullen is dus belangrijk. Maar wat eet je dan? Om je herstel te bevorderen heb je met name drie dingen nodig:

Eiwitrijke voeding kan helpen om het herstel en de spiergroei na het zwemmen te ondersteunen. Eiwitten zijn bouwstenen voor je spieren en daarmee belangrijk voor fanatieke sporters. Een vuistregel die je kunt aanhouden, is om ongeveer 1,2 tot 1,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht te nemen.

Het is slim om naast eiwitten ook koolhydraten toe te voegen aan je herstelmaaltijd. Koolhydraten zijn nodig om je glycogeen voorraad – die je tijdens je training hebt opgebruikt – weer op peil te brengen.

Vergeet ook niet om voldoende te drinken na je training. Je merkt het misschien niet zo snel in het water, maar tijdens het zwemmen verlies je een hoop vocht. Om te voorkomen dat je uitdroogt, wil je je vochtgehalte na de training weer aanvullen. Je kunt je vochtgehalte op peil brengen door simpelweg wat water te drinken daarbij een tablet van een hypotone sportdrank, zoals de Amacx Hydro Tabs. Hierbij vul je direct je verloren elektrolyten aan.

Honger na zwemmen

In veel gevallen kun je de benodigde voedingsstoffen aardig goed uit gezonde voeding halen. Bijvoorbeeld door wat magere kwark met fruit te eten of door snel na het sporten een gezonde maaltijd te nuttigen. Wil je je maaltijd aanvullen met nog wat extra voedingsstoffen? Of komt het niet uit om een uitgebreide maaltijd te eten? Dan zijn er gelukkig ook de nodige voedingsmiddelen die je daarbij kunnen helpen.

Met de Amacx Recovery Drink heb je alles in één. De hersteldrank bevat een mix van koolhydraten en eiwitten met een ratio van 3:1. Tegelijkertijd helpt de sportdrank om het vocht in je lichaam weer op peil te krijgen. Om optimaal te herstellen, wil je zo snel mogelijk na je training (het liefst binnen een uur) de nodige voedingsstoffen binnenkrijgen. Dat is waar een hersteldrank als de Amacx Recovery Drink goed van pas komt. Je kunt de recovery drink snel na je training nuttigen, waardoor je je lichaam meteen voorziet van nieuwe energie en bouwstoffen die bijdragen aan het herstel.

Wil je vooral wat extra eiwitten wilt binnenkrijgen na je training? Dan kun je kiezen voor een eiwitshake als de Protein Deluxe van Amacx, waarmee je per dosering 20 gram eiwitten binnenkrijgt. Of je gaat voor een Proteïne Brownie, goed voor 10,5 gram eiwit en 22,5 gram koolhydraten per dosering.

Eten na zwemmen 

De herstelmaaltijd die ik kies hangt heel sterk af van hoe laat ik mijn zwemtraining doe. Vaak ga ik vlak voor het avondeten nog even een uurtje zwemmen. Om te herstellen drink ik meteen na de training een bidon met een lichte sportdrank, zoals de Amacx Isotonic Sportdrink. Zodra ik thuiskom eet ik een gezonde avondmaaltijd. Vaak is dat bijvoorbeeld een pasta met veel groenten.

Soms train ik ook wat later op de avond. Na deze late trainingen maak ik voor herstel vaak een proteïne smoothie met Amacx Protein Deluxe, melk en een banaan. Soms kies ik ook voor een Protein Brownie en wat fruit.

Geschreven door Deborah Schoonen

Al zolang Deborah zich kan herinneren speelt sporten een belangrijke rol in haar leven. Als fanatiek hardloper en met een nieuwe liefde voor zwemmen is zij wekelijks heel wat uurtjes actief bezig. Met de juiste en vooral gezonde voeding zorgt Deborah dat ze altijd vol energie aan haar training begint.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact