Energie. Je kunt niet zonder. Zonder bidon met sportdrank en zonder energiereep of –gel in je achterzak je duurtraining voltooien is niet stoer, maar vooral ‘niet slim’. Je verbrandt misschien minder calorieën dan een prof tijdens een giro- of touretappe, maar ook jouw tank koolhydraten zal na ongeveer 1,5 uur inspanning leeg zijn. En dan? Wil je het effect van de duurtraining vergooien door je tank niet aan te vullen en in het uiterste geval over te schakelen op eiwitverbranding? Lijkt me niet. Intensieve training behoeft brandstof in de vorm van koolhydraten.
Koolhydraten en Sport
Om jouw sportprestatie én sportplezier te maximaliseren, zul je koolhydraten moeten aanvullen. Dit is immers de meest effectieve (én efficiënte) brandstof voor sporters. Jouw lichaam kan per uur 60 gram koolhydraten opnemen in de vorm van glucose. Maar ook nog 30 gram fructose! Deze combinatie vind je terug in de ‘2:1 glucose:fructose’ sportvoedingen en dat betekent dat je met een BORN Iso Pro, een Super Liquid Gel of een Xtra Bar wel 50% meer koolhydraten per uur kunt opnemen. Tel je energiewinst maar uit!
Glucose – Fructose
Deze – en andere – ‘2:1’ producten bevatten naast maltodextrine (glucose) dus ook fructose. Dit vruchtsuiker wordt echter niet afgebroken tot glucosemoleculen. Het lichaam zorgt ervoor dat deze fructose op een andere manier in de bloedbaan terechtkomt. Hierdoor ‘concurreren’ de glucose en fructose niet met elkaar met als resultaat dus de opname van 30 gram meer koolhydraten per uur!
Hardlopen en Sportvoeding
Voor hardlopers is het nóg zinvoller om over te schakelen naar gels en sportdrank met een 2:1 glucose/fructose verhouding. Vaak is eten en drinken tijdens een looppas niet makkelijk. Op deze manier kun je met minder eten en drinken toch 50% meer koolhydraten binnen krijgen, wat er in ieder geval voor zorgt dat je jouw brandstoftanks voor een deel weer vult.
Producten met de 2:1 ratio leveren jou dus meer energie. Of anders geredeneerd kun je met minder drinken en eten in dezelfde energiebehoefte voorzien. Ideaal voor duursporters. Stoer of niet?