Nu we voor de tweede keer in een lockdown zijn beland, is het voor veel sporters lastig om zichzelf te blijven motiveren. En dat is eigenlijk niet zo gek. De meeste hardloopevenementen zijn voorlopig uitgesteld tot oktober of helemaal geannuleerd. De hardlooptrainingen gaan niet door en als je al samen wil trainen, dan mag je maar met maximaal één andere hardloper op pad gaan. Daarbij zijn de dagen een stuk korter dan in het voorjaar en nodigt het grijze weer ook niet uit om lekker naar buiten te gaan.
Positieve effecten van sportenÂ
Maar als je dan eenmaal hebt gesport, voel je je waarschijnlijk heerlijk en ben je blij dat je bent geweest. En als je wel op de bank blijft hangen, heb je daarna waarschijnlijk spijt. Heb je achteraf ook liever het geluksgevoel in plaats van spijt, maar kan je af en toe ook een schop onder je kont gebruiken? Hieronder vind je wat tips om gemotiveerd te blijven in deze donkere dagen.
Tip 1: Blijf geïnspireerd
Niets is zo motiverend als enthousiaste verhalen van andere sporters. Jammer genoeg ontmoeten we tijdens trainingen en wedstrijden even geen andere enthousiastelingen meer, maar gelukkig zijn er online ook genoeg mogelijkheden. Zo luister ik graag naar podcasts over hardlopen en wielrennen. Na de enthousiaste verhalen van bekende hardlopers in Susy Q and A en de mooie anekdotes van Laurens ten Dam en Stefan Bolt in Live Slow Ride Fast kan ik niet wachten om zelf weer aan de slag te gaan.
Als je iets competitiever bent ingesteld, is het ook leuk om digitaal de strijd aan te gaan met andere hardlopers en wielrenners. Waarschijnlijk ken je de segmenten van Strava wel, maar wist je dat je je ook kan aansluiten bij verschillende clubs? Op Strava vind je de clubs Duursport.nl (voor wielrenners), Runningteam Duursport.nl en Triathlon team Duursport.nl. In deze clubs worden jouw activiteiten vergeleken met de prestaties van de anderen. En er is een echt weekklassement. Lukt het jou om bovenaan te eindigen?
Tip 2: Houd je doel voor ogen
Het is natuurlijk makkelijker om gemotiveerd te blijven wanneer je een doel hebt om naar toe te werken. Maar hoe pak je het aan als je nog geen doel hebt? Of als je weet dat je waarschijnlijk pas in oktober 2021 weer mee kan doen aan een groot hardloopevenement? Om het hele jaar gemotiveerd en gefocust te blijven, kan je er dan voor kiezen om kleinere tussendoelen te stellen. Wil je in oktober een marathon gaan lopen? Dan kan je er nu voor kiezen om te gaan trainen voor een snelle tien kilometer in maart. Daarna prik je een datum in het voorjaar voor een halve marathon op wedstrijdtempo.
Zorg wel dat je bij het kiezen van de uitdagingen altijd jouw hoofddoel in het achterhoofd houdt. Zo blijf je het hele jaar gemotiveerd en zal je tijdens die marathon in oktober de resultaten zien van het harde werken.
Tip 3: De juiste mindset
Miljoenen mensen zagen Eliud Kipchoge in 2019 een marathon onder de twee uur lopen. Natuurlijk is de lange afstandsloper een natuurtalent, maar met alleen talent kom je er niet. Al jaren draait zijn hele leven om marathons lopen. Hij eet, drinkt, traint en rust altijd met zijn volgende wedstrijd in het achterhoofd. En dankzij die mindset behaalt hij de mooiste resultaten.
Voor amateursporters is het onmogelijk om het leven helemaal op de sportprestaties af te stemmen, maar van zijn mindset kunnen wij heel veel leren. Tijdens een piramide- of intervaltraining in je eentje, is het lastig om gemotiveerd te blijven en jezelf tot het uiterste te pushen. Maar als je in het achterhoofd houdt dat deze paar sprints er uiteindelijk voor gaan zorgen dat je sneller wordt op de tien kilometer, dan zal je toch nog een tandje bijzetten en voor het maximale gaan.
Tip 4: Ga voor onderhoud
Merk je dat je ondanks alle tips en pogingen nog steeds een gebrek aan motivatie lijkt te hebben? Dan is het ook goed om daaraantoe te geven en een stapje terug te doen. Plan een periode van vrije trainingen voor jezelf in en ga weer lekker genieten van de sport. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om drie keer per week op pad te gaan zonder plan én zonder horloge.
Omdat de afstand of snelheid geen rol speelt, kan je waarschijnlijk weer veel meer genieten van de omgeving en van het hardlopen zelf. Vind je het leuk om tijdens deze rondjes wat met de snelheid te spelen? Kies dan voor een vaartspel. Bij een vaartspel houd je je niet aan vaste afstanden of tempo’s, maar doe je bijvoorbeeld een versnelling van lantaarnpaal tot lantaarnpaal. Of je rent vier keer het viaduct op en neer. Net waar jij zin in hebt en wat goed voelt. Na een periode van vrije trainingen zal je zien dat de liefde vanzelf terugkomt en dat je weer klaar bent om te gaan knallen.