Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Sportdrank in de zomer

Alle categorieën SportdrankenVoedingHardlopen

De rokjes zijn uit de kast en de terrassen zitten vol, het is zomer. Maar niet alleen dames in rokjes, tegenwoordig zie je ook steeds meer wielrenners op terrassen zitten. Lekker even een ‘bakkie’ of een verkoelend biertje na een lange rit met vrienden. Iedereen heeft z’n eigen favorieten, maar wat kun je bij hogere temperaturen als beste drinken?

Ik hoef jullie niet te vertellen dat een biertje natuurlijk niet de beste keuze is als je serieus in training bent, maar hoe of wat je drinkt is ook afhankelijk van je doel. Ga je voor een korte afstand als doel, train je voor een lange afstand of ben je aan het trainen om simpelweg een betere conditie te krijgen? In mijn eigen geval ben ik aan het revalideren van een afgescheurde kruisband en een reconstructie daarvan. Ik maak veel verschillende soorten ritten en afhankelijk van het soort rit kies ik voor de volgende dranken.

Sportdrank tijdens herstel?

Als ik voor een uurtje herstel op de fiets stap kies ik gewoon voor een halve liter water, ook wel hypotoon genoemd. Hier zitten geen koolhydraten in.

Sportdrank tijdens interval training

Meestal duren mijn intervaltrainingen tussen de anderhalf en twee uur. Hierbij kies ik voor een laag isotone sportdrank, bijvoorbeeld de Amacx Isotonic Sportdrink Lemon, waar 4 tot 5 gram koolhydraten per 100ml inzitten. Het voordeel van een lage isotone sportdrank is dat het snel wordt opgenomen door het lichaam. Als je meer inspanning levert in hogere temperaturen heb je meer energie nodig. Je krijgt door het warme weer meer dorst tijdens inspanningen en als je dan alleen voor water kiest krijgt je lichaam geen koolhydraten of andere voedingsstoffen binnen.

Sportdrank, welke variant?

Sportdrank en duurtraining

Tijdens een lange duurrit in de zomer ga ik meestal voor een mix van water en mijn persoonlijke favoriet de Amacx Isotonic Sportdrink Lemon, voor een goede werking van de sportdrank. Bij een lange duurrit gebruikt je weer andere energieën dan tijdens interval en omdat de hartslag veelal laag is verbrand je in verhouding minder in dezelfde tijd. De rit duurt vaak ook wel zo lang dat je tussendoor nog even ergens stopt om bidons bij te vullen en de blaas even moet legen. En eventueel natuurlijk even blijft zitten voor een koffie en een stuk appeltaart. Mijn favoriete ritjes, maar dat terzijde.

Sportdrank en een wedstrijd

Het is voor iedereen natuurlijk verschillend welke sportdrank favoriet is, maar laatst had ik geen sportdrank in huis en had ik limonade in mijn bidon gedaan tijdens een wedstrijd. Geen succes. Ik kreeg buikpijn en alles kwam omhoog. Ik heb de wedstrijd wel uitgereden, maar dit was een gevalletje eens en nooit weer. De limonade die ik dronk was van hoog isotone waarde met 6,9 koolhydraten, na verdunning uiteraard per 100ml. Normaliter ga ik voor een laag isotone sportdrank omdat ik een hoog isotone sportdrank vaak te zoet vindt en mijn maag er niet lekker op reageert.

Na de race heb ik een bakje kwark gegeten voor het herstel, eentje waar extra eiwitten in zitten. Zelf ben ik geen liefhebber van melk en eiwitshakes, dus zorg ik dat ik na een wedstrijd of intensieve training altijd dat ik wat kwark eet.

Beste sportdrank 2018

Nu heb ik jullie een kleine impressie gegeven van wat ik zoal drink tijdens een training op de fiets, maar waar ik nieuwsgierig naar ben is wat jullie de beste sportdrank vinden! Wat is volgens jou de lekkerste, meest verfrissende, de beste sportdrank van de zomer 2018?

Is er een smaak die ik nog niet ken maar echt eens moet proberen? Laat het mij hieronder weten door een reactie achter te laten. En laat vooral ook weten welke sportdranken geen aanraders zijn, dan maken we aan het einde van de zomer een top 5 met de favoriete sportdrank van de zomer!

Geschreven door Lisanne Buurman

Ik ben Lisanne Buurman, schaatsster en skeeleraar uit West-Friesland. Momenteel werk ik hard aan mijn herstel van twee knie operaties en rijd ik wedstrijden op de fiets voor WV West-Frisia.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact