Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Trainen in Kenia

Alle categorieën Voedingsschema zwemmenVoedingsschema voetbalEnergie Repen

Steeds vaker horen we dat sporters, zowel topsporters als de fanatieke amateursporter, op trainingskamp gaan. Menig vakantie wordt doorgebracht op traditionele plekken zoals de Alpen, Pyreneeën of op zonnige oorden aan de Costa Brava. Echter worden deze gebruikelijke plekken vaker ingeruild voor het avontuur. Profwielrenners gaan trainen in Columbia of Namibië, hardlopers trekken naar Kenia, Uganda of Ethiopië. Afrika is overigens de laatste jaren ook bij wielrenners in trek, zo is Chris Froome opgegroeid in Kenia en Zuid-Afrika, spendeerde Annemiek van Vleuten haar off-season in Kenia en deed daar een aantal epische ritjes, en ook Ineos heeft in datzelfde land een cycling academy opgericht.

Genoeg redenen voor Duursport blogger Niels Theloosen om ook eens naar Kenia te vertrekken voor een 3 weekse vakantie / trainingsstage in Iten, ‘’The home of champions’’, en hier een blog met bijpassende voedingstips (want ja, die zijn daar ontzettend belangrijk) over te schrijven.

Waarom Kenia?

Het leven in Kenia staat haaks aan het leven in het Westen. Waar wij altijd maar druk bezig zijn, daar zijn Kenianen de rust zelve. Stress kennen ze niet, gezelligheid, rust en vrijgevigheid des te meer. De ideale omgeving om je trainingen naar een hoger plan te brengen, omdat je immers meer tijd hebt om te herstellen. Als je tijdens een training dan ook nog eens de beste hardlopers ter wereld tegen komt, op een tempo om u tegen te zeggen, dan geeft dat inspiratie waar geen sportwedstrijd tegenop kan. Tel daar ook nog eens de hoogte van pakweg 2500 meter bij op, en na zo’n vakantie / trainingsstage zul je bij thuiskomst vliegen.

Acclimatiseren en opbouwen van training

Die hoogte is meteen ook een uitdaging. Door de ijle lucht is er minder zuurstof beschikbaar. Je lichaam moet hierdoor meer rode bloedcellen aanmaken, maar dit duurt enige tijd, waardoor je in het begin je tempo en intensiteit moet aanpassen. Belangrijk is om ook je hartslagzones op hoogte aan te passen, haal pakweg 5 slagen ten opzichte van zeeniveau eraf omdat je hartslag op hoogte lichtelijk gedrukt word. Heb je een threshold / FTP van 170 bpm, hanteer dan op hoogte 165 bpm. Gebruik op hoogte ijzersupplementen om je hemoglobine levels op peil te houden. Dit heeft een belangrijke invloed op je zuurstofopname.

Gebruik de eerste week vooral om te wennen aan de hoogte, en doe vooral laag intensieve (lange) trainingen. Vul dit voor de variatie bijvoorbeeld nog aan met (heuvel)sprints, dit kan zowel op de fiets als hardlopend, en je hebt een mooi duurblok ingebouwd. Als het goed is ga je merken dat je hartslag steeds lager word bij hetzelfde tempo. Kortom, je lichaam past zich aan. Zodra dit het geval is kun je de intensievere trainingen weer gaan opbouwen.

Voeding aanpassen aan de omstandigheden

Nadeel aan Kenia is het eten. Als je een liefhebber van Koriander bent dan ga je de tijd van je leven tegemoet, anders is het uitdagend aangezien de Keniaanse keuken dit overal in doet. Op hoogte, en in combinatie met de warmte, moet je extra drinken. Het is daarom belangrijk om genoeg hydrotabs mee te nemen, zodat je vocht ook goed opgenomen word en een zonnesteek voorkomen word. Menig sporter, inclusief ikzelf, heb het ondanks het extra drinken mogen ondervinden. Let trouwens op met drinken, drink nooit uit de kraan, dit water is absoluut niet schoon. Wees ook voorzichtig met vlees en zuivel. Koop dit enkel op plekken met een koeling of waar het goed bereid is.

Naast veel hydrotabs is het belangrijk om extra eiwitproducten mee te nemen, juist omdat zuivel en vlees / vis dus niet altijd beschikbaar is. Persoonlijk heb ik iedere dag een extra eiwitshake genomen om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen. Proteïne brownies en shakes, of Protein Deluxe om te gebruiken voor extra eiwitten in bijvoorbeeld je pannenkoeken of havermout zijn een absolute must have.

Geschreven door Niels Theloosen

Niels Theloosen is een semi professioneel lange afstandsloper uit Nijmegen. Momenteel is hij in training voor zijn eerste marathon. Zijn beste prestaties heeft hij geleverd op de 15km; 45:35 min bij de NN Zevenheuvelenloop en 45:24 bij de Pfixx Montferlandrun in 2019. Niels begeleidt ook recreatieve hardlopers.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact