Loading cart...
Categorieën

5 tips voor herstel na het zwemmen

Alle categorieën TriathlonHerstelVoedingsschema voetbal

Zwemmen is een ideale vorm van duursport om je conditie te trainen, zonder dat je daarbij jouw lichaam te zwaar belast. Daarnaast is het ook gewoon ontzettend gaaf om te doen; of het nu in een zwembad is of in het open water. Toch zijn er ook een aantal dingen waar je met zwemmen rekening mee moet houden. Zo is een goed herstel belangrijk om optimaal te profiteren van jouw zwemtraining. In dit artikel geef ik je graag wat tips om goed te herstellen van jouw zwemsessie.

Tip 1: Cooling down

Het eerste herstel doe je al aan de hand van een goede cooling down. Het is aan te raden dit zo snel mogelijk te doen wanneer je klaar bent met jouw zwemtraining. Zo zorg je voor een goede overgang van inspanning naar rust. Verder helpt een cooling-down bij een goed spierherstel. Zo worden bij een cooling down afvalstoffen sneller afgevoerd waardoor je de kans op blessures verkleind. Je kunt al beginnen door na de zwemtraining rustig een paar baantjes te zwemmen om op die manier je hartslag omlaag te brengen. Wanneer je het water uitkomt is het goed om wat rek- en strekoefeningen te doen. Pak hiermee de spiergroepen aan die je in het water ook hebt gebruikt. Dit is afhankelijk van de soort zwemslag die je hebt gebruikt; bij een schoolslag train je andere spieren dan bij bijvoorbeeld de borstcrawl.

Tip 2: Drink voldoende

Ook tijdens zwemmen verlies je vocht. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je tijdens en na het zwemmen voldoende drinkt. Tijdens het sporten kun je ervoor kiezen om een sportdrank te gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Isotonic Energy Drink van Amacx. Het voordeel van deze sportdrank is dat deze door de zeer effectieve koolhydraatratio heeft van 2:1, waardoor deze snel door het lichaam wordt opgenomen. Na het zwemmen kun je een hersteldrank gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Amacx Protein Deluxe. Deze eiwitshake ondersteund het herstel van je spieren en is daarnaast ook gewoon erg lekker.

Tip 3: Voeding

Naast voldoende drinken is het ook aan te bevelen om na het zwemmen je energiereserves aan te vullen door middel van voeding. Zo heb je eiwitten nodig voor je spierherstel en koolhydraten om je energiereserves aan te vullen. Zelf vind ik het lekker om een schaal yoghurt of kwark te nemen met daarin Protein Sport Muesli van Amacx. Deze muesli is vol van eiwitten en daarnaast ook nog eens hoog in zijn koolhydraten.

Tip 4: Rust na de inspanning goed uit

Net zoals met alle vormen van (duur)sport is het belangrijk dat je na een zwemtraining of -wedstrijd voldoende rust neemt. Wanneer je rust geef je jouw lichaam immers de gelegenheid zich te herstellen. Spieren worden op deze manier steeds een klein beetje sterker en je lichaam is steeds meer bestand tegen de inspanning die het moet leveren. Je zult merken dat je steeds fitter wordt wanneer je regelmatig traint en na afloop voldoende rust neemt.

Tip 5: Blessure preventie

Een goede zwemtechniek zorgt voor minder last na het zwemmen. Aan de hand van krachtoefeningen kun je jouw zwemtechniek verbeteren. Sterkere spieren zorgen immers voor meer stabiliteit in het water en een krachtige armslag komt jouw zwemsnelheid ten goede. Het is dan ook aan te raden om minimaal 1 keer per week verschillende krachtoefeningen te doen. Zo is de plank altijd wel een goede oefening om een sterke core te krijgen en zorgt squaten voor sterke been- en bilspieren. Je arm- en schouderspieren kun je trainen met dumbells of met een elastiek.

Het belangrijkste is natuurlijk om te genieten. Zwemmen is een fantastische sport en fijn om te doen. Ik wens je dan ook veel zwemplezier.

Geschreven door Sebastiaan Horn

Sebastiaan is duursporter en avonturier. Achter zijn naam staan al diverse (full distance) triatlons en marathons. Dit jaar staan er diverse trails en ultraruns op het programma en gaat hij solo enkele lange-afstandshikes proberen te volbrengen. Vanuit zijn praktijkervaring vermaakt en informeert hij jullie graag op het gebied van duursport en alles wat daarbij komt kijken.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact