Loading cart...
Categorieƫn

Hoe lees ik een sportvoeding etiket?

Alle categorieƫn FietsonderhoudSportverzorgingEnergie Gels

In Nederland zijn alle verpakte levensmiddelen verplicht om de verpakking te voorzien van een duidelijk etiket met voedingswaarde en ingrediƫnten. Niet verpakte producten zoals vers fruit, groenten en vlees hebben normaliter geen etiket. Eigenlijk is dat wel jammer, omdat een etiket heel informatief. Het etiket geeft aan hoeveel energie (calorieƫn) er in een product zit en waar die calorieƫn vandaan komen: suiker, eiwitten of vetten, maar ook of er nog andere stofjes zoals vitamines in zitten.


Sportvoeding etiket lezen

Een etiket kan dus heel handig zijn, mits je ook weet wat er staat! Het etiket bevat informatie over de samenstelling1 van het product en met name over hetgeen er aan toegevoegd is. Deze toevoegingen zijn zichtbaar in de ingrediƫntendeclaratie. Hoe puurder het product, des te korter de ingrediƫntenlijst! Daarnaast vermeldt het etiket een voedingswaardetabel2. Deze tabel geeft de nutritionele waarde aan zoals aantal calorieƫn (=energie) en een analyse van alle macro nutriƫnten; koolhydraten (en suikers), eiwitten en vetten, aangevuld met vezels en zout. Als er micro nutriƫnten zoals vitaminen en mineralen worden toegevoegd (al dan niet natuurlijk of synthetisch), staan deze zowel bij de ingrediƫntendeclaratie als in de voedingswaardetabel.

Voor sporters is een etiket een ideale handleiding om te beoordelen of een product voldoet aan de wensen die hij of zij stelt aan voeding of nodig acht om een bepaalde prestatie te leveren of doelstelling te realiseren. Het is wel degelijk belangrijk om te weten wat je eet, want verkeerd eten of verkeerde voeding kan leiden tot allerlei problemen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. darmkrampen, maagpijn, kramp, concentratieverlies of hongerklop. Te weinig energie maakt je zwak, maar de inname van teveel energie (eten) maakt je moe.

Voorbeeld Maxim Carbo Loader

Hoe lees ik een sportvoeding etiket?

Samenstelling sportvoeding

De samenstelling van een product bepaalt of je lichaam het goed kan opnemen en gemakkelijk kan omzetten in o.a. energie. Koolhydraten zijn de meest efficiƫnte brandstof voor ons lichaam. Het is belangrijk om te weten dat er een groot fysiologisch verschil is tussen koolhydraten en suikers. Koolhydraten bestaan uit suikers en zetmeel. Het etiket2 vermeldt het aantal koolhydraten als volgt: koolhydraten, waarvan suikers. Voor de duidelijkheid, suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers. Suikers zijn altijd zoet en leveren snel en kort energie. Toegevoegde suikers staan altijd vermeld in de ingrediƫntendeclaratie (ze eindigen op -ose; glucose, fructose of galactose). Suikers zitten ook verstopt in o.a. fruit, stroop of melasse.

Zetmeel is complexer dan suiker, waardoor het langzamer wordt opgenomen en afgebroken in het lichaam en dus langzamer energie afgeeft. Zetmeel (uit bijvoorbeeld rijst, pasta, granen, mais) is vrij neutraal van smaak. Afhankelijk van de sport die je doet, kies je een product met al dan niet veel of weinig koolhydraten en veel of weinig suikers. Voor duursporters is met name een constante inname van complexe koolhydraten (zetmeel) belangrijk en pas op het einde, met de finish in zicht, worden de snelle suikers belangrijk voor o.a. een sterke eindsprint.

Voor korte intensieve sporten heb je baat bij een snelle energyboost. Kies dan een suikerrijk product, zoals bijvoorbeeld een energy gel. Als je energie voor lange duur nodig hebt, kies je een goede sportdrank of een energy bar met veel koolhydraten. Wetenschappelijk is aangetoond dat voor duursporters een koolhydraatratio van 2 : 1 (maltodextrine : glucose/fructose) ideaal is. Daarnaast is het goed om te weten dat je lichaam maar maximaal 60-90 gram koolhydraten per uur kan opnemen. Met deze kennis kun je dus gemakkelijk een etiket lezen. Let wel, voor een goede opname van de koolhydraten is voldoende vocht nodig. Zorg dus altijd dat je voldoende drinkt. Een goede sportdrank met de juiste Ā koolhydraatsamenstelling kan dus je dag redden.

Waar vind je het voedingsetiket bij Duursport op de website?

Duursport hecht veel waarde aan de voedingswaarde op de website. Wij willen graag dat je goed weet wat je koopt bij ons. Zo is bij elk product de samenstelling aanwezig op de website, deze is te vinden onder het kopje ”Samenstelling”. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat mensen met allergieĆ«n veilig kunnen winkelen bij ons, daarom vermelden wij ook altijd de allergenen die in het product zitten of de sporen die het product kan bevatten. Tot slot benoemen wij ook bij elk product de waarschuwing. Dit houd in dat er wordt beschreven hoe het product bewaard moet worden en of er cafeĆÆne in het product zit en zo ja ook de hoeveelheid hiervan.

Hoe lees ik een sportvoeding etiket?
Geschreven door Maxim Sportvoeding

Maxim Sportvoeding is al jaren een vaste waarde in het aanbod van sportvoeding. Ze hebben een zeer breed aanbod van unieke producten, ontwikkeld op basis van wetenschappelijke onderzoeken en de aangepast op de laatste ontwikkelingen. En nog steeds is Maxim bezig haar aanbod te optimaliseren en aan te passen aan de wensen van de individuele (top)sporter. Dit leidt vaak tot verrassende producten waarmee jij als sporter je voordeel kunt doen!

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.8 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
DĆ© specialist in sportvoeding!
Contact