Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Spierpijn en sporten

Alle categorieën Top 5 beste sportvoedingVoedingsschema trailrunningSportverzorging

Yes, je bent vol goede moed aan een workout begonnen en kan de hele wereld aan. Tot je de volgende dag je bed uitstapt en je je ineens twintig jaar ouder voelt: spierpijn! Gelukkig is dit helemaal niet erg en zijn er verschillende dingen die je kunt doen om spierpijn te verminderen. En het beste nieuws, spierpijn en sporten gaan meestal prima samen.

Waarom heb ik spierpijn?

Spierpijn is een reactie van je lichaam op de lichamelijke activiteit die je hebt gedaan. Tijdens (zware) fysieke inspanning ontstaan er hele kleine scheurtjes in je spieren, die met de juiste voeding en voldoende rust hersteld kunnen worden. Niet alleen ben je daarna van de pijn af, maar ook ben je gezegend met steeds iets sterkere spieren. Het herstelproces maakt namelijk dat je spieren groeien en je dus slapend sterk wordt.

Kan ik sporten met spierpijn?

Zeker weten! Natuurlijk hangt de intensiteit van het sporten af van de ‘ernst’ van de spierpijn, maar vaak helpt licht sporten zelfs bij het verminderen van de spierpijn. Door een lichte cardiotraining of krachttraining met lage gewichten te doen bijvoorbeeld, omdat je zo wel de beweging maakt maar niet de zware belasting hebt. De doorbloeding wordt op gang gebracht zodat afvalstoffen afgevoerd kunnen worden.

Sportvoeding bij spierpijn

Spierpijn is een teken van je lichaam dat het behoefte heeft aan herstel, en naast voldoende slaap is de juiste voeding hierbij onmisbaar. Een speciale rol is weggelegd voor koolhydraten op het gebied van spierherstel:

“Koolhydraten dragen bij tot het herstel van de normale werking van de spieren (contractie) na zeer intensieve en/of langdurige lichaamsbeweging die tot spiervermoeidheid en depletie van de glycogeenvoorraad in skeletspieren heeft geleid.”

Een hele mond vol, maar het is dus aan te raden goed op je koolhydraatinname te letten. Op het gebied van spieren is er ook nog speciale aandacht voor eiwitten, want eiwitten dragen bij tot de groei van de spiermassa. Ga je dus voor een optimaal herstelproduct, dan zorg je dat er zowel koolhydraten als eiwitten in zitten. Goede voorbeelden hiervan zijn herstelshakes en herstelrepen.

Tips bij sporten met spierpijn

Om op een verantwoorde manier te sporten als je spierpijn hebt, zijn er een paar tips in je training waar je rekening mee kunt houden:

  • Doe een goede warming up
  • Train in het geval van krachttraining een andere spiergroep
  • Train in het geval van duursport in een heel rustig tempo
  • Doe een goede cooling down
  • Stretch en masseer je spieren met een foamroller

Ben je wat meer gerustgesteld dat spierpijn geen roet in jouw trainingseten hoeft te gooien? Dan is mijn missie geslaagd. Blijf altijd goed naar de grenzen van jouw lichaam luisteren, en je gebruikt sporten vanaf nu ook om spierpijn te verminderen. Trainze!

Geschreven door Trix Hakstege

Wat is er leuker dan als copywriter en fanatiek wedstrijdloper schrijven over sport en voeding? Dat er zonder de juiste voeding geen snelle finish volgt is mij in de loop der jaren wel duidelijk geworden. Zo heb ik veel geleerd over welke voeding nodig is, maar ook in welke vorm en op welke momenten. Door deze puzzel goed te leggen volgen de PR’s vaak ‘vanzelf’, al werkt gericht en gedisciplineerd trainen je ook niet tegen natuurlijk ;-)

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact