Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Sportvoeding tijdens de Strade Bianche

Alle categorieën MountainbikenVeldrijdenVoedingsschema zwemmen

Lange tijd hebben wielerfans er reikhalzend naar uitgekeken. Maar nu is het dan eindelijk zover: het wielerseizoen schiet terug in gang. Komend weekend is er de Strade Bianche. Duursport.nl legde contact met Trudy van den Boom. Zij is een van de verzorgers van CCC-Liv, de UCI Women’s WorldTour-ploeg met onder meer Ashleigh Moolman-Pasio, Jeanne Korevaar en Marianne Vos in de gelederen. We informeerden naar de (sport)voedingsgewoonten bij de rensters tijdens en rond de Italiaanse klassieker. CCC-Liv maakt gebruik van de high-end sportvoeding van Eurosport nutrition.

Wat wordt er aan de vooravond en op de ochtend van de Strade Bianche geserveerd? 

“De avond voor de koers krijgen de rensters een koolhydraatrijke maaltijd op bord. Dit kan zijn in de vorm van pasta of rijst, in combinatie met kip of vis die voor de nodige eiwitten zorgen. De maaltijd wordt aangevuld met voldoende groenten, bij voorkeur gekookt zodat de belasting voor maag en darmen niet te groot is.”

Wat nemen de rensters bij vertrek mee in hun shirtzak?

“De bidons met Isotonic Sports Drink van Eurosport nutrition zitten standaard op de fiets, de achterzakken van het shirt zijn gevuld met sportvoeding voor onderweg. Onder andere met een Oat Bar die voorziet in zowel langzame als snelle koolhydraten en ook in een kleine hoeveelheid eiwitten. Er gaat ook een Energy Bar mee waarin het aandeel snelle koolhydraten groter is dan bij de Oat Bar. Een andere of aanvullende optie is een Energy Gel die hoofdzakelijk snelle suikers bevat en geen vezels, waardoor de opname in het bloed sneller gaat en de spieren sneller nieuwe energie geleverd krijgen. Een reep, gel en bidon isotone drank van Eurosport nutrition leveren alle ongeveer 30 gram koolhydraten. Wetende dat de rensters naar een inname van circa 90 gram koolhydraten per uur streven, is het gemakkelijk rekenen dat de zakken goed gevuld zijn.”

Hoe belangrijk is sportvoeding tijdens de Strade Bianche? 

“Het is een koers van 135,8 kilometer in een heuvelachtige omgeving met daarin veel gravelwegen. Lastig dus. De rensters zijn ongeveer vier uur onderweg, waarbij het zwaartepunt in het tweede deel ligt. Het is heel belangrijk dat de rensters tijdig beginnen met eten en drinken en dit gedurende de hele wedstrijd met regelmaat blijven doen. Het eerste reepje moet er na een half uur al in zitten en na een uur moet er zeker al een bidon leeg zijn. Omdat het zo’n lastig terrein is en je daardoor niet altijd in de gelegenheid bent om te eten en te drinken, is het zaak daar van tevoren al over na te denken. En om een voedingsplan te maken. Wordt er te weinig gegeten, dan kunnen rensters de finale wel vergeten.”

Photo: Chris Auld/ CCC-Liv

Geschreven door Team Duursport

Dé specialist op het gebied van sportvoeding in de Benelux. We werken enkel met professionals en deze webshop is ontstaan uit de jarenlange ervaring die we hebben opgedaan op het gebied van sportvoeding binnen de vele takken van sporten. Wanneer de intensiteit, frequentie en duur van een training steeds hoger worden gaat het lichaam vanzelf om extra ondersteuning vragen. Duursport.nl heeft, door middel van een selectief samengesteld assortiment, antwoord op deze vraag en deelt deze veelvuldig binnen de blogartikelen.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact