Loading cart...
Categorieën

Sportvoeding zonder koolhydraten

Alle categorieën Voedingsschema wielrennenEvenementenSupplementen

Als je een paar decennia geleden wat gewicht wilde verliezen, dan kon je volgens de kenners het vette eten maar beter laten staan. Tegenwoordig worden juist de koolhydraten als dikmakers gezien en kiest men vaak voor een koolhydraatarm dieet als alternatief. Maar hoe pak je dat als duursporter met een koolhydraatarme levensstijl aan? Kies je dan bijvoorbeeld voor sportvoeding zonder koolhydraten? En als je daarvoor wil kiezen, welke opties heb je dan?

Koolhydraatarme keuzes

Voordat er verder gaan over koolhydraatarme sportvoeding, wil ik graag eerst een mythe de wereld uit helpen. Het zijn namelijk niet specifiek de koolhydraten of de vetten uit onze voeding die voor het te hoge of te lage gewicht zorgen. Simpel gezegd zorgt namelijk het overschot aan energie ervoor dat we zwaarder worden. Deze energie wordt uitgedrukt in calorieën en iedere gram koolhydraten, vetten en eiwitten staat voor een aantal calorieën. Het aantal calorieën dat niet verbrand wordt, zet het lichaam om in lichaamsvet en slaat het daarna op als reserve. Deze reserves kan het lichaam later weer inzetten bij een energietekort.

Door een beperking van de koolhydraten (of vet) word je vaak bewuster van wat je eet. Ook krijg je door een van de drie (macro)voedingsstoffen te vermijden automatisch minder calorieën binnen. Hierdoor kan er een energietekort ontstaan, spreekt het lichaam de reserves aan en hierdoor verlies je uiteindelijk gewicht. Dat energietekort geeft je dan op de lange termijn misschien het gewenste resultaat, maar duursporters met een tekort aan koolhydraten kunnen tijdens en het de inspanning tegen vervelende problemen aanlopen. Sommige sporters ervaren vermoeidheid, anderen zien dat terug in verminderde prestaties. In uiterste gevallen kan het zelfs leiden tot een mindere weerstand.

Op zoek naar de juiste balans

Dit komt omdat het lichaam, bij langere inspanningen, het liefste koolhydraten verbrandt voor de broodnodige energie. Hoeveel koolhydraten er nodig zijn, is per persoon afhankelijk en kan wel  oplopen tot negentig gram koolhydraten per uur.

Omdat de verbranding en de inname van koolhydraten niet altijd gelijk loopt, slaat het lichaam in de spieren en de lever een klein voorraadje koolhydraten in de vorm van glycogeen op. In de meest ideale situatie heeft het lichaam dus voldoende glycogeen op voorraad, maar ontstaat er geen energie-overschot. De keuze voor de juiste sportvoeding kan je helpen om de juiste balans hierin te vinden.

Sportvoeding zonder koolhydraten

Zo is het vaak na een hersteltraining of een inspanning korter dan negentig minuten, niet nodig om extra koolhydraten binnen te krijgen. Het aanvullen van alleen het vochttekort is dan voldoende. In dat geval kan een hypotone sportdrank, zoals de Amacx Hydro Tabs, een oplossing zijn. In deze hypotone sportdranken zit namelijk minder dan vier gram koolhydraten per honderd milliliter, maar bevat wel veel mineralen en elektrolyten. En juist deze elektrolyten zijn van groot belang tijdens en na het sporten omdat ze een grote rol spelen in de vochthuishouding.

Duursporters 

Wil je het koolhydraatarme dieet ook blijven combineren met langere duurtrainingen of trainingen op een hogere intensiteit? Dan is het verstandig om in ieder geval op de trainings- of wedstrijddag voldoende koolhydraten te eten en te drinken, zodat de voorraad in de spieren en de lever op orde is. Toch zal je merken dat, bij duurtrainingen langer dan negentig minuten of bij intensieve trainingen, de koolhydraatreserves gaan opraken. En dat gaat ongetwijfeld effect hebben op het plezier en het resultaat van de wedstrijd of training. In dat geval zal je moeten kiezen lagere cijfers op de weegschaal of een verbetering van bijvoorbeeld de snelheid of uithoudingsvermogen. Want voor mooie resultaten in de duursport zijn koolhydraten nu eenmaal onmisbaar.

Geschreven door Lesley Nieuwenhuis

Duursport en eten, dat is voor mij de gouden combinatie voor een gezond en leuk leven. Als fanatiek hardloper loop ik wekelijks vele kilometers en dankzij mijn opleiding tot gewichtsconsulente weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is voor onze sportieve prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact