De hongerklop komt altijd op het moment dat je het niet verwacht. Als ik terugdenk aan de momenten dat ik tijdens de trainingen op mijn mountainbike stil viel door een gebrek aan energie, is dat zelden tijdens een lange tocht. Want dan heb ik meestal een gestructureerd voedingsplan. Vaak gaat het mis tijdens de ritjes van 1 tot 2 uur. Als je onderweg niks eet en denkt dat je niet bezig hoeft te zijn met voeding, moet het juist wél.
Sportvoeding mountainbiken voor beginners
Veel beginnende mountainbikers zullen hun trainingen rustig opbouwen. Niet meteen 4 uur vol door de bossen crossen, maar starten met 1 uur en dat langzaam maar zeker uitbreiden tot 2 uur en langer. Wie 1 uur op de fiets zit zal misschien aan een bidonnetje water voldoende hebben om weer thuis te komen, wordt het langer dan is het zeker verstandig om tijdens de rit ook wat te eten én je bidon te vullen met een isotone sportdrank.
Voorkom ‘snaaigedrag’
Misschien red je het wel tot thuis zonder. Maar door bijvoorbeeld één of twee energierepen onderweg te eten houd je je energielevel op peil en kun je dus harder blijven fietsen. Conclusie: je conditie neemt sneller toe. Daarnaast is het een handige truc om snaaigedrag te voorkomen. Want kom je met honger thuis, dan is een greep naar een ongezonde (vaak vette) hap snel gemaakt. En dan zijn alle verbrande calorieën van de uren op de mountainbike weer voor niks geweest.
Sportvoeding voor ervaren mountainbikers
Wie als ervaren mountainbiker 2 uur gaat trainen zal daar de ene keer een rustige duurtraining van maken. Ook dan volstaan een paar repen en twee bidons sportdrank. Fanatieke renners zullen de beschikbare tijd ook vaak gebruiken voor een goede intervaltraining. Dan kan het zeer waardevol zijn om één of twee energiegels te nemen.
Energy Gels bij intervaltraining
Onlangs had ik bij een training later op de dag na een vermoeiende ochtend een beetje een gaar gevoel in mijn lichaam. De benen waren wel uitgerust en ik wilde per se de zware blokken bergop doen, omdat het de rest van de week slecht weer zou worden. Eén gelletje mét cafeïne maakte me in no-time scherp. Halverwege de inspanningen op mijn favoriete mountainbike trails nam ik nog een drink gel en tijdens het terugfietsen naar huis zorgde een reep ervoor dat ik nog lekker kon doortrappen.
Eitwitrijke herstelvoeding na 2 uur mountainbiken
Als hiervoor gezegd, en ik maak(te) mezelf er wel eens schuldig aan: na 2 uur mountainbiken is het verleidelijk om de koel- of voorraadkast open te maken voor de lekkere trek. Door een goed eetschema onderweg (ongeveer om het half uur iets eten) voorkom je dat je een hongerklop krijgt en dat je jezelf bij thuiskomt helemaal laat gaan.
Wel toegestaan, en zelfs aan te raden, is het eten van wat eiwitrijke voeding. Dat kan (magere) kwark zijn, maar ook specifieke voeding als een herstelreep (mijn favoriet), een herstelshake of bijvoorbeeld de proteïne brownie. Voldoende eiwit (zeker 20 gram na een training) is namelijk essentieel voor een goed herstel!