Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Welke energiegel tijdens hardlopen?

Alle categorieën SupplementenSportverzorgingVoedingsschema voetbal

Nu de dagen weer langer worden en de eerste voorjaarsmarathons langzaamaan dichterbij komen, is de tijd voor de langere duurlopen weer aangebroken. Vooral bij langere runs en trainingen is het slim om sportvoeding mee te nemen, zodat je onderweg niet zonder energie komt te zitten. Maar voor welke sportvoeding kies je dan?

Sportgel tijdens hardlopen

Iedere sporter heeft natuurlijk zijn of haar eigen voorkeur, maar veel hardlopers kiezen voor een energiegel. En daar heeft iedereen zijn eigen redenen voor! Zo kan je een sportgel, zelfs bij een snelle ademhaling of hoge hartslag, gemakkelijk wegslikken. Daarnaast zijn ze te koop in verschillende soorten en smaken, dus er zit voor iedereen wel een lekker optie bij. Als laatste zijn ze, dankzij de kleine verpakking, handig in gebruiken. Je stopt ze gemakkelijk in een broekzak of runningbelt en je kan ze vaak met één vloeiende beweging openscheuren.

Drink Gel of concentraatgel

Tegenwoordig zijn er twee verschillende soorten energiegels op de markt. De concentraatgel, zoals de Energy Gel van Amacx, is de meest bekende en wordt daarom ook wel de klassieke energiegel genoemd. De concentratie koolhydraten in deze gel is erg hoog en daarom wordt er aangeraden om de gelachtige substantie weg te spoelen met een paar grote slokken water. Zo kan je maag- en darmproblemen voorkomen en zorg je er meteen voor dat je niet uitdroogt.

Bij een officieel evenement zijn er vaak verschillende drankposten opgezet. Als je van plan bent om een concentraatgel in te nemen, dan kan je dat het beste één kilometer voor de drankpost doen. Bij de drankpost kan je dan, zonder tijdverlies, genieten van jouw welverdiende bekertje water.

Houd je niet van de glibberige structuur van een concentraatgel? Of is er tijdens jouw hardloopronde geen mogelijkheid om een bekertje water te pakken? Dan kan een drinkgel, zoals de Drink Gel van Amacx, voor jou de oplossing zijn. Deze drinkgel heeft dezelfde werking als de klassieke energiegel, maar hier is het water al aan toegevoegd. Met een drinkgel hoef je dus nooit rekening te houden met waterpunten en daardoor is deze gel bijvoorbeeld perfect voor een mooie trailrun door het bos.

Sportgel met of zonder cafeïne

Naast de nodige koolhydraten, is er aan een aantal energiegels extra cafeïne toegevoegd. Hoewel het wetenschappelijk nog niet helemaal bewezen is, kan een klein beetje cafeïne wel degelijk het verschil maken voor sommige sporters. Daarom kiezen deze hardlopers ervoor om twintig minuten voor het einde van hun hardloopronde gebruik te maken van een drinkgel met cafeïne. Ben je onder de achttien, in verwachting of geef je borstvoeding? Dan wordt er afgeraden om grote hoeveelheden cafeïne binnen te krijgen en kan je beter kiezen voor een variant zonder deze stof.

Welke sportgel past er bij mij?

Net als bij heel veel andere soorten sportvoeding is er geen handleiding om te bepalen welke energiegel er het beste bij jou past. De enige manier om daar achter te komen is door het simpelweg uit te proberen. Heb jij het komende weekend een lange duurloop op het schema staan? Neem dan eens een paar concentraatgels mee en kijk hoe het bevalt. Is dat toch niet helemaal wat je zoekt? Probeer dan tijdens de volgende duurloop hoe de drinkgels jouw bevallen. Door dit tijdens de trainingen al te proberen, sta je straks goed voorbereid aan de start van jouw tien kilometer, halve of hele marathon.

Geschreven door Lesley Nieuwenhuis

Duursport en eten, dat is voor mij de gouden combinatie voor een gezond en leuk leven. Als fanatiek hardloper loop ik wekelijks vele kilometers en dankzij mijn opleiding tot gewichtsconsulente weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is voor onze sportieve prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact