Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Wielrennen en sportdrink

Alle categorieën Voedingsschema voetbalReceptenVeldrijden

Heb je ooit wel eens kippenvel of koude rillingen op je lichaam gehad tijdens het sporten of na het sporten? Of kramp in je kuiten of bovenbenen? Dat is het gevolg van te snel of te veel vochtverlies en een tekort aan mineralen. Het zijn signalen die je serieus moet nemen en eigenlijk aangeven dat je op dat moment beter kunt stoppen met de activiteit.


Vochtgehalte en tropisch weer

Als de temperatuur van jouw lichaam tijdens het sporten stijgt, stuurt jouw lijf automatisch vocht naar je huid om te kunnen verdampen. Hierdoor verlies jij je hitte en koel je af. Met warm weer gaat dat proces nog eens veel sneller dan normaal. Als je niet voldoende hebt gedronken, dan heeft je lichaam te weinig vocht om te verdampen. Je huid wordt dan droog, je zweet minder of niet meer en koel je dus niet meer af. De huid wordt dan warmer dan de buitenlucht. Elke windvlaag of zelfs een klein briesje voelt dan koud aan, waardoor kippenvel en rillingen ontstaan.

Waar je tijdens een gemiddelde inspanning van twee tot drie uur best zonder extra sportvoeding in de vorm van repen of gelletjes kunt, geldt dat niet voor water of sportdrank. Met sportdrink (mét vitamine en mineralen) zorg je ervoor dat de vochthuishouding van je lichaam wordt ondersteunt. De vochtbalans is voor elke sporter, welke inspanning je op dat moment dan ook doet, cruciaal om te kunnen blijven presteren. Als je meer dan 2% van je lichaamsgewicht aan vocht verliest, gaat je prestatie al aanzienlijk achteruit.

Hoe hou je de vochtbalans van je lichaam op peil? Een aantal tips:
Drink elke dag voldoende water, zeker in de uren of dag voordat je gaat sporten. Op die manier heeft je lichaam vooraf al genoeg      vocht opgeslagen.
Drink voldoende tijdens het sporten. Bij een wat langere of zwaardere inspanning liever isotone drankjes in plaats van water. Deze bevat namelijk koolhydraten, waarvan de concentratie ongeveer hetzelfde is als in je lichaam.
Drink voordat je dorst krijgt.
Neem grote slokken, dat werkt beter dan regelmatig kleine slokjes.

Wielrennen en sportdrink

Vochtbalans en wielrennen

Als je niet al te lang of te intensief sport, dan zou ik adviseren om Hydro Tabs toe te voegen aan het water. Sportdranken bevatten namelijk ook een hoeveelheid calorieën, die je op dat moment eigenlijk niet nodig hebt. Hydro Tabs zijn calorie-arm en bevatten enkel de essentiële vitamine en mineralen die je uitzweet. De Hydro tabletten ondersteunen dus jouw vochtbalans

Naast gewoon water aangevuld met mineralen, kan je kiezen voor verschillende sportdranken. Sportdranken zijn bedoeld om de prestaties te ondersteunen in het behalen van de sportieve doelen. Een sportdrank bestaat voornamelijk uit vocht en zijn er in vele soorten en maten. Niet elke sportdrank is hetzelfde en kan een ander doel hebben. Het gebruik van een sportdrank is ook persoonlijk.
Sommige sporters gebruiken bij elke inspanning een sportdrank en anderen alleen tijdens de wat langere of zwaardere inspanningen. Bij duurtrainingen tot circa 2,5 uur beperk ik me meestal tot water in de bidons, eventueel aangevuld met elektrolyten (mineralen). Die verlies je namelijk ook bij het zweten. Mineralen zijn belangrijk voor de werking van de spieren en zenuwen. Voeg daarom eens een Hydro Tab van Amacx toe aan je bidon met water.

Sportdrank en wielrennen 

Een sportdrank kan namelijk isotoon, hypotoon of hypertoon zijn. De sportdranken zijn qua samenstelling anders waardoor de opnamesnelheid in het lichaam verschilt.
Een hypotone sportdrank wordt zeer snel opgenomen, omdat het weinig koolhydraten (suikers) bevat. Ook goed om voorafgaand aan de inspanning te drinken.

Een isotone sportdrank bevat meestal 4 tot 8 gram koolhydraten per 100 ml drank en wordt snel en gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Aan te bevelen om tijdens het sporten te gebruiken.

Een hypertone sportdrank bevat meer dan 80 gram koolhydraten per liter. Een hypertone drank blijft langer in je maag en wordt dus minder snel opgenomen dan de isotone en hypotone sportdrink. De hypertone sportdrank is vooral geschikt om de koolhydraatvoorraden aan te vullen. Je kunt deze dus het beste nemen na je inspanning om je energievoorraden weer aan te vullen.

Zoals altijd met sportvoeding en sportdrink: eerst uitproberen tijdens het trainen. Dan kom je niet voor verrassingen te staan op het moment dat het er echt op aankomt. Daar zou ik zelf de rillingen van krijgen!

Geschreven door Martin Groen

Ik ben wielrenner uit Den Haag en fiets regelmatig toertochten als de Amstel Gold Race, de Klim Classic en de Red Bull Kop over Kop Race. Ik ben lid van De Klimmende Règâhs. Een fietsclub die zich elk jaar inzet voor het goede doel. De afgelopen jaren deed ik mee aan Alpe d'huZes en Giro di KiKa. Mijn belevenissen en die van de Règâhs vind je op onze facebookpagina.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!
Overige berichten
Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot

4.8 / 5 met meer dan 900 reviews

Snelle levering

Voor 22:00 besteld, morgen in huis!*

Kies je cadeau

Gratis cadeau bij elke bestelling

Gratis bezorging

Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact