Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Fructose-intolerantie en sportvoeding

Alle categorieën VoetbalVoedingsschema mountainbikeTop 5 beste sportvoeding

Fructose, een monosacharide die ook wel vruchtensuiker wordt genoemd, komt voor in veel bewerkt voedsel. Een bekend voorbeeld van voeding die fructose bevat is tafelsuiker. Tafelsuiker bestaat voor de ene helft uit glucose, en de andere helft uit fructose. Fructose is veel zoeter dan glucose, waardoor het kiezen voor fructose de fabrikant flink kan schelen in kosten. Dit is ook meteen de reden dat we vandaag de dag veel meer fructose binnenkrijgen dan vroeger. Vaak is het eten van fructose geen probleem, maar sommige mensen krijgen er nare klachten van.

Wat is fructose-intolerantie? 

Het is niet precies bekend hoeveel mensen in Nederland fructose-intolerant zijn, maar wanneer je last hebt van klachten zoals diarree, buikpijn of een opgeblazen gevoel dan kan fructose daar de oorzaak van zijn. Wanneer je deze suikers niet goed kunt opnemen, komen ze onverteerd aan in je dikke darm. Daar worden ze door de darmflora gefermenteerd, waarbij gassen ontstaan. Deze gassen kunnen zorgen voor buikpijn en winderigheid. Als je last hebt van deze klachten, hoeft dat niet per se veroorzaakt te zijn door fructose. Ook andere bestanddelen, zoals bijvoorbeeld lactose of gluten, kunnen buikklachten veroorzaken.

Waar zit fructose in? 

Fructose komt van nature voor in groenten en fruit, maar dat wil niet zeggen dat je deze producten moet mijden. De kleine hoeveelheden die je binnenkrijgt via de dagelijkse voeding (250 gram groenten, 2 stuks fruit) zullen er niet voor zorgen dat je te veel fructose binnenkrijgt. Het teveel zit vooral in de consumptie van bewerkt voedsel.

Bewerkte producten en fructose 

Bewerkte producten waar veel fructose in voorkomt zijn bijvoorbeeld koek, snoep, gebak, kauwgom, vruchtensappen, frisdranken, kant- en klaar sauzen, pudding, jam en hagelslag. Een van de bekendste voorbeelden is appelsap. Bij kinderen is dit drankje vaak de oorzaak van diarree, omdat hun darmen nog niet voldoende ontwikkeld zijn en daardoor weinig fructose kunnen verdragen.

In de ingrediëntenlijst op een etiket kun je lezen of ergens fructose aan is toegevoegd. Ook kan fructose van nature aanwezig zijn, in de vorm van fructanen, inuline of fructo-oligosachariden. Producten met deze namen op het etiket kun je dus ook beter mijden wanneer je gevoelig bent voor fructose. Producten waarin van nature fructose aanwezig is zijn bijvoorbeeld artisjokken, asperges, cacao, champignons, uien, prei en knoflook.

Klachten i.c.m. fructose 

Ga eens na op welke momenten je klachten ervaart, misschien is fructose wel de trigger voor je klachten. Als de eerdergenoemde producten zorgen voor buikklachten, kan het verstandig zijn om ze te mijden. Wanneer je een teveel aan fructose wilt voorkomen kan je kiezen voor groenten- en fruitsoorten die minder belastend zijn voor je spijsvertering, voorbeelden hiervan zijn: bananen, citroenen, kiwi’s, komkommers, mandarijnen, tomaten, aardappelen, andijvie, boerenkool en spinazie.

Deze producten bevatten minder fructose, of hebben een betere glucose-fructoseverhouding. Wanneer de hoeveelheid glucose in een product gelijk is aan de hoeveelheid fructose, wordt de fructose goed opgenomen door de dunne darm. Dat komt omdat alle fructose zich kan binden aan glucose tijdens het verteren.

Fructosevrije sportvoeding 

Fructose is niet altijd even makkelijk te herkennen op etiketten. Daarom vind je op onze website een pagina met sportvoeding die geheel fructosevrij is zodat jij veilig kunt kiezen voor fructosevrije sportvoeding. Op deze pagina vind je het fructosevrije assortiment van onder andere energierepen, energiegels, sportdranken en eiwitten.

Wanneer je (heftige) klachten ervaart is het verstandig om je huisarts of een diëtist te raadplegen, zij kunnen je helpen met het opsporen van de oorzaak van jouw klachten.

Geschreven door Mirjam van Rijn

Diëtiste in opleiding en stagiaire bij Duursport. Met haar sportieve achtergrond (wielrennen, schaatsen, powerliften) en kennis over voeding & gezondheid schrijft zij over sportvoeding en het optimaliseren van prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact