Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Voeding voor hardlopers optimaliseren

Alle categorieën ZwemmenWielrennenMerken

Helaas weet elke hardloper dat het nog wel even kan duren totdat er weer een hardloopevent gaat plaatsvinden. We kunnen hier allemaal heel erg over in zitten of we maken er met z’n alle iets positiefs van. Je kan namelijk als hardloper je voeding optimaliseren in deze periode. Varieer totdat je jouw beste combinatie hebt gevonden! Als het event er dan komt, heb je 1 zorg minder!

Sportvoeding, lange duurtraining en hardlopen 

De lange duurtraining geeft ruimte voor een eigen invulling. Sommige hardlopers vinden één uur al lang, anderen draaien hun hand niet om voor een loopje van twee uur of langer. In de meeste trainingsschema’s worden trainingen langer dan een uur een lange duurloop genoemd. Normaal gesproken zijn dit trainingen voor een halve of hele marathon, maar ook in de periode van conditiebehoud komt een lange duurloop zo nu en dan voor op het trainingsschema.

Over het algemeen vragen lange duurlopen meer energie van het lichaam en daarom is het slim om vooraf voor een koolhydraatrijke maaltijd te kiezen. Dan kan je denken aan producten zoals pannenkoeken, wit brood en pasta. Eet je laatste grote maaltijd voor een duurloop altijd twee uur van tevoren. Dan heeft het nog voldoende tijd om te zakken en zal het niet meer zo zwaar op de maag liggen. Vlak voor de training neem ik vaak nog wat Isotonic Energy Drink van Amacx. Dat heeft een zachte en fruitige smaak en dan weet je zeker dat je goed gehydrateerd en met voldoende koolhydraten van huis gaat.

Zelfs wanneer je voldoende koolhydraten vooraf hebt genomen, heeft het lichaam na zo’n lange training een groot deel van de glycogeenvoorraad verbruikt. Daarom is een recovery bar of recovery shake een fijne keuze na afloop. Deze producten bevatten koolhydraten en eiwitten in de juiste verhouding zodat alle reserves weer aan kunnen worden gevuld.

Dagelijkse voeding i.c.m. rustige trainingen 

Een rustige training of een uitlooprondje is eigenlijk meer ontspanning dan inspanning. Dankzij het tempo heb je vaak nog voldoende adem om lekker te kunnen kletsen met een hardloopmaatje en na zo’n rondje voel je je meestal niet zo vermoeid. Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon heb je daarom ook geen extra brandstof of energie nodig. Heb je toch een beetje trek gekregen voordat je aan een ontspannen rondje wil beginnen? Kies dan voor een lichte snack. Dan kan een appel zijn, een handje nootjes of een mueslireep. Een voedzame lunch of warme maaltijd biedt meestal genoeg voedingsstoffen om weer te herstellen van deze korte training.

Klaar voor de start

Ondertussen tellen we af naar het nieuwe jaar, waarin we hopen dat er weer mooie hardloopevenementen georganiseerd kunnen worden. En dat is dan ook het jaar waarin alle opgedane kennis in de praktijk kan worden gebracht. Weet jij wat jij nodig hebt voor een goede interval- of tempotraining? Dan kan je dat ook toepassen op een snelle vijf of tien kilometer. Heb jij de perfecte voorbereiding op een lange duurloop gevonden? Dan weet je nu al wat je kan eten en drinken op de ochtend van een halve of hele marathon. En misschien realiseer je het nu nog niet, maar als je straks weer echt in training bent voor een mooi hardloopdoel, dan ben je blij dat je je om de voorbereiding geen zorgen meer hoeft te maken.

Geschreven door Lesley Nieuwenhuis

Duursport en eten, dat is voor mij de gouden combinatie voor een gezond en leuk leven. Als fanatiek hardloper loop ik wekelijks vele kilometers en dankzij mijn opleiding tot gewichtsconsulente weet ik als geen ander hoe belangrijk de juiste voeding is voor onze sportieve prestaties.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact