Geen producten in de winkelwagen.

Categorieën

Welke eiwit shake kun je het beste gebruiken als wielrenner?

Alle categorieën Voedingsschema hardlopenVoedingsschema mountainbikeVoeding

Tja, goede vraag. En een lastige tegelijk. Want wanneer gebruik je een eiwitshake eigenlijk? Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen van onze spieren en daarom erg belangrijk voor sporters die veel van hun lichaam vragen. Eiwitten ondersteunen niet alleen een snel herstel van spieren na een inspanning, maar dragen ook bij aan de instandhouding van spiermassa.

Bij de sporters die hard werken aan flinke spierbundels in de sportschool, lijkt het meer regel dan uitzondering dat men voor tijdens of na het trainen een eiwitshake neemt. Eiwitten zijn namelijk goed voor het herstel en de opbouw van spieren. Een shake is voor sporters een makkelijke en relatief goedkope manier om eiwitten tot zich te nemen. Het is een kant-en-klare eiwitbron.

Normaal voedingspatroon

Ook wielrenners hebben voedingsstoffen nodig om te herstellen. Een eiwitshake kan hierbij helpen. Toch maakt een eiwitshake bij mij zelf als wielrenner geen structureel onderdeel uit van mijn (sport)voedingspatroon. Ik kies de momenten om een shake te gebruiken, als ze echt nodig zijn. Die momenten zijn vooral de meerdaagse intensieve evenementen, zoals Giro di KiKa en Tour for Life. Daar fiets je elke dag gemiddeld 175 kilometer en gemiddeld 3000 hoogtemeters. Dan kan het lichaam wel wat extra eiwitten gebruiken.

Buiten die intensieve perioden om, denk ik dat een optimale spiergroei en herstel ook te bereiken zijn door een normaal voedingspatroon. Ik haal mijn eiwitten daarom vooral uit zuivelproducten, vlees, vis en eieren. Ik ben ook geen topsporter die elke dag meerdere keren traint. Twee of drie keer in de week is bij mij wel het maximum, zeker in de winter.

Welke eiwit shake kun je het beste gebruiken als wielrenner?

Ga bewust met eiwitten om

Maar zoals gezegd, ik ga er heel bewust mee om. Tijdens Giro di KiKa gebruikte ik elke dag direct na de finish de Amacx Recovery Drink. Formeel is dat geen eiwitshake, omdat deze meer koolhydraten dan eiwitten bevat. Het heeft mij echter goed geholpen, omdat het voor een duursporter een goede balans heeft van koolhydraten en eiwitten. Ik was tijdens dat evenement super fit en herstelde elke nacht meer dan voldoende.

In maart 2018 volgde ik de Leergang Koersverleggend Leiderschap op Gran Canaria. Belangrijk onderdeel hiervan zijn beproevingen op de racefiets op het eiland van de eeuwige lente. De wielersport herbergt belangrijke leiderschapsinzichten, die de deelnemers tijdens de fietsroutes met oefeningen en reflectievragen beproeven. Elke dag leg je tussen de 50 en 100 kilometer af, hetgeen genoeg energie van je vraagt, maar beduidend minder als je dat vergelijkt met de inspanning tijdens Giro di KiKa of Tour for Life. Na elke rit nam ik een blikje chocomel en twee hard gekookte eitjes. In mijn ogen voldoende om het lichaam weer te laten herstellen. Het nadeel van chocomel is echter, ook bij de magere variant, dat om eenzelfde hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen, het aantal suikers daarin wat hoger ligt dan bij sommige eiwitshakes.

Stem af op persoonlijke behoefte

Kortom, als gemiddelde sporter zorg je in eerste instantie voor een normaal voedingspatroon, waarbij je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Ga je een langere periode dagelijks heel intensief sporten, dan kan voor het herstel of de opbouw van spieren een eiwitshake of een hersteldrank een welkome aanvulling zijn.

Het gebruik van sportvoeding is persoonlijk. Dat geldt ook voor eiwitshakes en hersteldranken. Probeer dus altijd van te voren uit welke shake of drank voor jou het meest geschikt is. En niet pas als je al met het evenement bezig bent. Je moet er namelijk niet aan denken dat je er dan pas achter komt dat jouw lichaam dat product niet verdraagt. Probeer het uit in de trainingen voorafgaand aan een evenement. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Geschreven door Martin Groen

Ik ben wielrenner uit Den Haag en fiets regelmatig toertochten als de Amstel Gold Race, de Klim Classic en de Red Bull Kop over Kop Race. Ik ben lid van De Klimmende Règâhs. Een fietsclub die zich elk jaar inzet voor het goede doel. De afgelopen jaren deed ik mee aan Alpe d'huZes en Giro di KiKa. Mijn belevenissen en die van de Règâhs vind je op onze facebookpagina.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact