Loading cart...
Categorieën

Richtlijnen sportvoeding

Alle categorieën MountainbikenHerstelTriathlon

Sportvoeding, is dat echt nodig? Een van de meest voorkomende vragen die wij veelvuldig krijgen op events, tijdens lezingen of per mail bij onze klantenservice. Graag helpen wij je gericht op weg. Sportvoeding moet een waardevolle aanvulling en toegevoegde waarde zijn om je sportprestatie tot een hoger niveau te brengen. De basis van gezonde dagelijkse voeding blijft essentieel, waarop sportvoeding een meerwaarde kan bieden.  Echter is de duur, intensiteit en persoonlijke voorkeur van belang op je keuzes.

Voeding en training < 1 uur

Met een gezonde basis van dagelijkse voeding, inclusief een goed drinkgedrag (minimaal 1,5 liter per dag), is het lichaam klaar om deze inspanning aan te gaan. Het gebruik van sportvoeding is bij deze duur van belasting niet direct nodig.

Mocht je een zeer explosieve training hebben ervaren waarbij de spieren maximaal zijn uitgedaagd, kan een eiwitrijke ondersteuning waardevol zijn. Zeker indien je de volgende dag weer een prestatie wil en/of moet leveren. Als fervent sporter ken je jouw eigen lichaam het beste en voel je snel genoeg of je extra aanvulling kan gebruiken op je dagelijkse voeding.

Voeding en trainingen tot 2 uur

Gaan je trainingen richting de twee uur dan komt je vochtbalans en energieniveau enigszins onder druk te staan. Toevoegen van minimaal 600 ml vocht en 30 gram koolhydraten per uur is raadzaam. Je kan de keuze maken voor een combinatie maken in een isotone sportdrink, of op zoek naar een combinatie van water met een banaan of sportreep. Probeer de drank en voeding gelijkmatig te verdelen gedurende de trainingsbelasting.

Duurtrainingen tot 3 uur

De trainingen beginnen een serieuze lengte te krijgen. Door de langere lichamenlijke belasting komt er meer druk op onze energievoorziening. Als toevoeging op de gezonde dagelijkse voeding wordt geadviseerd rond de 60 gram koolhydraten per uur te nuttigen. Zorg voor een juiste balans tussen sportdrank en water. Gemiddeld krijg je met een isotone sportdrank 30 gram koolhydraten per uur binnen. Vul deze per uur aan met een banaan, sportreep of energiegel en je bent rond in je energievoorziening. Sportvoeding is compacter om mee te nemen onderweg en heeft een specifiek en uitgebalanceerde samenstelling van suikervormen om je correct bij te staan.

Lange duur inspanningen van meer dan 4 uur

Ervan uit gaande dat je een nette tijd wilt neerzetten stijgt het koolhydraat verbruik nog iets verder per uur. Het is zaak goed je dagelijkse voeding aan te laten sluiten op je sportieve belasting. Met een gezonde basis en goede training kan de koolhydraat opname tijdens de inspanning op lopen tot 90 gr koolhydraten per uur. Om deze hoeveelheid koolhydraten op een juiste manier op te nemen is het raadzaam op zoek te gaan naar een koolhydraatverhouding 2:1 (glucose : fructose). Dit kan door middel van sportdrank en energierepen/energiegels & de sportdrank. Door een juiste balans in deze twee vormen koolhydraten concurreren deze niet met elkaar in het opnameproces. Het resultaat kan leiden tot een opname van 30 gram meer koolhydraten per uur.

Trainen met voeding

Iedere persoon is uniek. Het is dus lastig om een algemeen advies aan te laten sluiten bij elk uniek individu. Train met de voeding die je wilt gebruiken tijdens je sportieve doel en zorg dat je op zoek gaat naar een juiste balans die pas bij jouw persoonlijke wens. Weet hoe je reageert op de verschillende producten en waar voor jouw de uitdagingen liggen om je voedingsplan bij te schaven en te optimaliseren. Een juiste balans kan voor elke sporter en op elk niveau het verschil maken!

Geschreven door Team Duursport

Dé specialist op het gebied van sportvoeding in de Benelux. We werken enkel met professionals en deze webshop is ontstaan uit de jarenlange ervaring die we hebben opgedaan op het gebied van sportvoeding binnen de vele takken van sporten. Wanneer de intensiteit, frequentie en duur van een training steeds hoger worden gaat het lichaam vanzelf om extra ondersteuning vragen. Duursport.nl heeft, door middel van een selectief samengesteld assortiment, antwoord op deze vraag en deelt deze veelvuldig binnen de blogartikelen.

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte!

Overige berichten

Mis het niet
Wat vinden de Duursporters?
Laat een reactie achter!

Reactie

Trustpilot 4.7 / 5 met meer dan 1000 reviews
Snelle levering Zondag t/m vrijdag, voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden!*
Kies je cadeau Gratis cadeau bij elke bestelling
Gratis bezorging Gratis bezorging vanaf €50.-
Klantenservice
Dé specialist in sportvoeding!
Contact